Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Večer posvećena Predragu Spasojeviću

Subotnja večer Sajma bila je posvećena prerano preminulom Predragu Spasojeviću (1959.-2010.), pulskom akademskom umjetniku, dizajneru koji ostavio veliki trag u polju vizualnog komuniciranja u Puli i Istri na prijelazu tisućljeća.

„Mapa puna snova“, 70-minutni biografski dokumentarni film Danila Lole Ilića prikazan je u kinu Valli. Brojnu publiku u prepunom kinu pozdravila je voditeljica kina Valli Tanja Miličić zahvalivši Sajmu što je uključio film u svoj program te skrenula pažnju na Spasojevićeve filmske plakate izložene u foajeu kina. Zahvalila je također svima koji su sudjelovali u stvaranju filma, te riječ prepustila direktorici Sajma Magdaleni Vodopiji koja je zadovoljno komentirala kako nije ni sumnjala da će se publika okupiti u tolikom broju na ''Spasinoj večeri''. Zahvalila je Spasojevićevoj životnoj partnerici i suradnici Biserki Vranić, koja je radila na filmu kao producentica, na uvidu u Spasin rad i na trudu koji je urodio vrijednim filmom. Biserka Vranić je uputila zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji filma, a Tanja Miličić ih je predstavila poimence nakon same projekcije: producenticu Biserku Vranić, Teodoru Gubaš Štifanić i Nenada Mećavu koji su bili zaduženi za grafičku obradu i grafičku animaciju, autoricu glazbe Elis Lovrić, miksera zvuka Deana Pavletića, asistente produkcije Marka Krnjajića i Annu Gaspotić, te redatelja, montažera i snimatelja Danila Lolu Ilića. Ilić je zaokružio priču izrazivši zadovoljstvo brojnošću publike koja je prisustvovala filmu koji se snimao pune tri godine.

U nastavku večeri  u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre otvorena je izložba Spasojevićevih crteža i grafika pod nazivom Intime građanina P.S., u sklopu 23. Sa(n)jam knjige u Istri. Ova izložba kao izdanak nadovezuje se na projekt Koordinacije istarskih muzeja, obimnu izložbu Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre, postavljenoj u muzejsko-galerijskom prostoru Arheološkog muzeja Istre Sveta Srca.

O izložbi su, kao rezultatu suradnje AMI-ja i Sajma, govorili ravnatelj AMI-ja Darko Komšo, povjesničarka umjetnosti, koautorica koncepcije i postava Emina Popović Sterpin u ime Sajma te povjesničar umjetnosti Mladen Lucić.

„U brojnim erotskim studijama Spaso je pokazao izuzetan crtački nerv, nadahnutu kreativnost i nesputanu slobodu govora. Snaga tih radova upravo je u tome što se u njima osjeća potpuna lakoća izraza, bijeg od dnevno zadane stvarnosti i introspektivni pogled u vlastitu duhovnost. Ta tiha ljubav prema crtežu i erotskim snoviđenjima, u autora nije otišla dalje od dnevničkog zapisa, intimnog skizzenbucha, bez ikakvih ambicija za izlaganjem ili publiciranjem, jer je Spaso te radove držao za sebe i nije njima želio opterećivati javnost“, zapisao je Mladen Lučić u katalogu izložbe.

Izloženi su javnosti dosad nepoznati radovi iz tri ciklusa stvaranja, koji su vlasništvo obitelji Spasojević / Vranić, a ustupila ih je Biserka Vranić, te jedan rad iz fundusa MSUI. Izložba ostaje otvorena do 8. siječnja 2018. godine.