Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Veli Jože, pčelar Bobo i stripovski zakon(i) braće

Braća Vibor i Vjeran Juhas nastupili su četvrtak u programu Hop lektira. Pulski ilustrator i animator Vibor i grafički i web dizajner Vjeran govorili su o svojoj profesionalnoj suradnji, te predstavili strip Mr. Joe koje crtački potpisuje Vibor, a scenaristički Vjeran, a u kojem je glavni superjunak istarski div Veliki Jože. – Nekad sam ja konj koji vuče, a nekad on, ispalio je Vjeran na pitanje tko je od njih dvoje glavni.

Na upit voditelja Hop lektire Vladimira Šagadina o utjecajima na nastanak stripa, Vibor je odgovorio kako je njegov stariji brat puno načitaniji i ima širi uvid u popularnu kulturu, dok je on izbirljiviji: - Vjeran guta sve, a ja sam za Warcraft, Gaimana...- Nietzchea?, zanimalo je Šagadina. – Da, da, Balade Petrice Kerempuha od Nietzschea su mi super, našalio se Vibor.

Vrlo brzo braća su prešla na demonstriranje kreativnog procesa, te je Vibor na prijedlog osnovnoškolaca nacrtao lik pčelara Bobe iz druge dimenzije. Vjeran je pojasnio kako je on taj koji stvara priču, te na početku definira broj kvadrata i način na koji će se priča razvijati kroz scene, te je poslao u publiku knjižicu u kojoj je zapisao cijeli scenarij za Mr. Joea. U priči koju su sa učenicima razvili kroz četiri kvadrata pčelar Bobo odlazi u trgovinu kupiti meso za roštilj kojega pokuša ispeći na Fratarskom otoku, no u prvom pokušaju zapali jedino samoga sebe, nakon čega se odluči za bacač plamena koji zapali cijeli otok, pa zove u pomoć vatrogasca Tigra.

Iz ovog zabavnog druženja učenici su naučili kako o dobrom odnosu crtača i scenarista ovisi kvaliteta finalnog proizvoda, kako je u radu potrebno naučiti prihvatiti kritiku, te kako nikada ne treba zanemariti naslovnicu jer je ona ta koja će privući publiku. Učenici su na koncu dobili priliku potpisati se kao autori stripa, te su pozvani u prostore pulske udruge Mrkli mrak gdje se nalazi strip čitaonica.