Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Zvali su je ženom-tornado i hrvatskom ''Čeličnom lady''

Knjigu Vesna Girardi Jurkić: Od arheologije do politike - Moji razgovori s medijima (1981. – 2010.), zbirku intervjua nekadašnje ravnateljice Arheološkog muzeja Istre, prve ministrice u hrvatskoj Vladi te predstavnice Hrvatske pri UNESCO-u Parizu predstavili su u četvrtak Darko Komšo, Miljenko Domijan, Dino Milinović, Mirjana Polić Bobić, Anita Šikić i Aljoša Pužar. Djelo su zajednički izdali Hrvatska sveučilišna naklada i Arheološki muzej Istre.

Radi se o zanimljivoj, živopisnoj osobi, koja je osim po svom djelovanju, bila poznata po lepezama i ogrlicama šaljući poruku građanske elegancije, rekao je Aljoša Pužar o Vesni Girardi Jurkić. Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo naveo je da je muzej s radošću prihvatio suizdavanje knjige budući da je Girardi Jurkić jedna od najvećih osoba proizašlih iz ove ustanove. „Bavila se politikom, kulturom i zadužila grad stalnom brigom oko kulturne baštine“, rekao je. Anita Šikić iz Hrvatske sveučilišne naklade zahvalila je obitelji Vesne Girardi Jurkić što je ustupila materijale i fotografije, čime je knjigu učinila zanimljivom publici. Odabrani i reprezentativni intervjui govore o dugom razdoblju od 1981. do 2010., koje su obilježile mnoge kulturne politike, napomenula je. Mirjana Polić Bobić prisjetila se suradnje s Vesnom Giradi Jurkić kod uspostave Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a Miljenko Domijan istaknuo je da Girardi Jurkić imala jak osjećaj za skrb i očuvanje kulturne baštine.

- Ovo je knjiga o jednoj ženi, zvali su je žena tornado i hrvatska „čelična lady“. Bila je prva žena kustos u Arheološkom muzeju u Puli šezdesetih, kasnije i prva žena ravnatelj Arheološkog muzeja i prva žena u hrvatskoj Vladi i zato je zaslužila ovu knjigu, rekao je urednik knjige Dino Milinović. Girardi Jurkić imala je jak osjećaj pripadnosti Istri pa zato nikad nije otišla iz Pule i Istre, bez obzira gdje je radila, zaključio je.