Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

O romanu starom 11 godina koji je opet aktualan

Roman 2017. (Sandorf) ruske spisateljice Olge Slavnikove predstavili su, uz samu autoricu, i Ivan Sršen te Andrea Matošević. Knjiga, koja je prvo izdanje doživjela 2006., nagrađena je ruskim Bookerom, a zbog godine o kojoj govori i poklapanja sa stotom godišnjicom Oktobarske revolucije, danas je dobila na aktualnosti.

Odvija se u Rusiji i okuplja neobičnu galeriju likova poput sakupljača i ilegalnih trgovaca mineralnim bogatstvom i dragim kamenjem, lokalnih tranzicijskih moćnika te showbizz zvijezda. Podloga svemu neobična je ljubavna priča s neočekivanim raspletom. Istovremeno, Rusijom se širi val kostimiranih, krvavih nereda “Crvenih“ i “Bijelih“.

- Roman je kompleksan, poetičan, brutalan i pun metafora i nije lako odrediti kojem žanru pripada jer se radi o vještom isprepletanju žanrovskih elemenata SF-a, trilera i ljubavne priče, istaknuo je Sršen.

- To je zapravo rezime cijelog našeg stoljeća, rekla je autorica. Govoreći o važnom elementu u knjizi, ljubavi i ljubavnim odnosima u vrijeme društvenih prevrata, rekla je da su takva vremena uvijek intenzivna jer je situacija drugačija nego tijekom građanskog mira.