Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Prikazom majke govoriti o rodu i nacionalizmu u kulturi 20. stoljeća

Tema Razgovora iza zavjese u petak bila je knjiga slovenske sociologinje Ksenije Vidmar Horvat Imaginarna majka: rod i nacionalizam u kulturi 20. stoljeća, u izdanju Sandorfa, a osim same autorice, na promociji su sudjelovali Ivan Sršen i Aljoša Pužar.

- Ksenija je zaslužna osoba slovenske kulturologije, ponekad je razumiju, ponekad ne, kao što to biva s ljudima koji lome led u pojedinim područjima znanja, rekao je Aljoša Pužar. U Hrvatskoj su teme roda i nacionalizma vrlo aktualne, dodao je, jer i u 12. stoljeću određuju život nacije u patrijarthatu. Knjiga nije dogmatska, rekao je, to je djelo progresivne teorije i progresivne etnografije, bespoštedna prema takozvanim liberalnim praksama u politici, a dekonstruira neke nama drage mitove. Naime, iz hrvatske perspektive, neki pokreti pokušavaju žensko tijelo rezervirati da bude tijelo majke hraniteljice za „proizvodnju“ novoga života, rekao je Pužar.

Autorica je rekla da je knjiga nastala kao rezultat njenog sociološkog istraživanja kao i profesionalnog iskustva u Sjedinjenim Američkim Državama te navela da ju je fascinirao pojam umorne majke, koja je u kontradikciji s predodžbom o idealnoj obitelji američkog srednjeg sloja. Autorica smatra majke i majčinstvo ključnim ideološkim parametrom za utvrđivanje nacionalnih politika u 20. stoljeću, bez obzira radi li se o zapadnoj američkoj ili istočnoj socijalističkoj kulturi.