Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Stripom oslikavam vlastiti život

Gošća Hop lektire u petak je bila svestrana strip autorica Helena Klakočar s kojom su razgovarali Iris Mošnja i Vjeran Juhas. Rođena je u Tuzli, a živjela je i u Zagrebu, te Grčkoj i Nizozemskoj. Vrlo je uspješna jer je za svoju strip knjigu Nemirno more 2000. godine na najvećem europskom festivalu stripa u Angoulemeu dobila drugu po važnosti nagradu, Alph-Art - najbolji strip godine stranog autora objavljen na francuskom jeziku. Nemirno more je autoričin dnevnik u stripu nastao za vrijeme rata 1991. godine, kada su dvogodišnja kćerka, suprug i ona putovali katamaranom Jadranom i umjesto da se vrate kući u Zagreb, tu su zimu bili prisiljeni provesti na grčkom otoku Krfu, a nešto od tih avantura autorica je ispričala okupljenim učenicima.

Budući da ljeta provodi u Puli, rekla je, tada ju se svakodnevno može vidjeti na Portarati gdje crta portrete i karikature.

Njen žanr u stripu je dokumentaristički, rekla je Helena, jer stripovima oslikava vlasititi život. Stripovski uzori, među ostalim, su joj Modesty Blaise i Tin Tin, a nikad nije voljela super junake, kao ni filmove koji su napravljeni po tim stripovima. Upoznala je svoju mlađahnu publiku i s nekima od svojih, pomalo bajkovitih, likova iz stripova, poput Vlage i Mraza.