Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Željeti više

Životnu priču stolnotenisačice Sandre Paović, nekad olimpijke, a sada paraolimpijke koja se uspjela vratiti u vrhunski sport nakon teške prometne nesreće, opisanu u knjizi Željka Žutelije Sandra Paović: rođena da pobjeđuje (Školska knjiga), u srijedu su, osim same protagonistice, predstavili autor te urednica Miroslava Vučić.

- Sandrina priča našla je dobrog pisca. Netipična osoba, žena, uči nas kako biti hrabar, rekla je Vučić.  

- Morate biti pomalo nezadovoljni rezultatima, željeti više i uživati u onome što radite. Uvijek sumnjam u sebe i to me tjera naprijed, vjerojatno sam rođena malo drugačija, rekla je Sandra skromno. Počela se baviti stolnim tenisom s pet godina, živjela je u Vukovaru, prošla je prognanički  život, no stolni tenis naučio ju je da se bori i razmišlja pozitivno. S 12 godina trenirala je po tri puta dnevno. Također, puno je čitala knjige, a s 14 godina, budući da su roditelji bili siromašni, bila je i ''nositelj'' obitelji. Ponosna je, rekla je, na svoje trenere, reprezentaciju, obitelj i supruga Daniela jer u životu uvijek treba imati podršku. Po 250 do 300 dana godišnje bila je na putu, u vrijeme sportskih natjecanja, no na terenu i na treninzima davala bi sve od sebe.

- Lani u Rio de Janeiru osvojila sam zlatnu paraolimpijsku medalju, ona sadrži svu moju patnju, pobjede, poraze i ponovno vraćanje tenisu. Rekli su mi da ništa neću moći, a dobila sam zlatnu medalju. Nisam ni plakala ni pjevala, smijala sam se, rekla je optimistična Sandra.

Budući da su nakon prometne nesreće i teške ozljede kralježnice u Francuskoj kao i tijekom liječenja u Švicarskoj svi pratili njen oporavak, knjigu je Sandra posvetila svima koji su je podržavali. Budući da je uvijek iskrena, rekla je, ne bi ništa promijenila jer je kroz svoju intimnu priču u knjizi ispričala cijelu istinu. Žutelija je rekao da, iako je novinar više od četiri desetljeća, Sandra mu je bila izniman sugovornik zbog svoje izravnosti i snažnog karaktera pa je knjiga nastala nakon jednogodišnjeg prijateljevanja i razgovora.