Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

Libar za vajk nagrada je publike 23. Sa(n)jam knjige u Istri koja je utemeljena prije dvije godine. Čitatelji između ponuđenih naslova biraju one za koje smatraju da će ostati „za vajk“, zanavijek, kao vrijedni dio kućne biblioteke. U izbor Libar za vajk ulaze knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na ovogodišnjem Sajmu, a objavljeni su od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine.

Od ove godine uključeni su i stručnjaci koji se bave knjigom, koji mogu iz svog golemog iskustva predvidjeti koje od objavljenih knjiga imaju šansu trajati za vajk, a to su hrvatski knjižari. Prvu selekciju knjiga napravio je stručni ocjenjivački sud u kojem je četvero renomiranih knjižara iz Hrvatske, Vlatka Balinčić, Dražen Dabić, Dragana Vujatović i Ivica Vuletić. Svaki od njih odabrao je po 15 naslova te ih ponudio publici na glasanje.

Nagrada Libar za vajk za nakladnika, osim skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, uključuje i novčanu nagradu u iznosu od 15 tisuća kuna, a autor kao nagradu također dobiva skulpturu i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća kuna te boravak u prvoj pulskoj rezidenciji za autore Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana. Novčani dio nagrade osigurao je sponzor, Arena Hospitality Group.

Ujedno, osim što je priznanje, Libar za vajk je i nagradna igra za publiku Sajma. Čitateljska publika koju čine kupci knjiga na web stranici Sa(n)jam knjige u Istri www.sanjamknjige.hr te kupci knjiga na samom 23. Sa(n)jam knjige u Istri,glasala je za Libar za vajk u razdoblju od 8. studenog do 8. prosinca 2017. te time sudjeluje u nagradnoj igri. Troje najsretnijih čiji glasački kuponi budu izvučeni iz bubnja dobit će kao nagradu paket najboljih knjiga Sajma.

Dosadašnji su dobitnici nagrade Libar za vajk Miljenko Jergović za knjigu Sarajevo, plan grada i Olja Savičević Ivančević za knjigu Pjevač u noći