Sa(n)jam knjige u Istri

NAGRADA KIKLOP 2013.

Novi Upravni odbor

Temeljem Statuta nagrade Kiklop, 2. srpnja 2013. u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu izabran je novi Upravni odbor u sastavu: Bruno Kragić, predsjednik, Nives Tomašević, potpredsjednica i članovi Branko Čegec, Diana Matulić, Nataša Medved, Irena Miličić i Dragana Vujatović. Novi Upravni odbor zahvalio je članovima prijašnjega Odbora, na uspješnoj suradnji, vođenju i nadzoru prošlogodišnjih nagrada Kiklop.

 

Kiklop u 11 kategorija i Nagrada za životno djelo

Upravni odbor Kiklopa izglasao je neke promjene u Pravilniku nagrade. Od ove godine Kiklop će se dodjeljivati u 11 kategorija glasovanjem, a Utemeljitelj nagrade dodjeljuje Kiklopa za životno djelo.

Jednoglasno je donesena odluka o ukidanju Leksikografskog djela godine s obrazloženjem da je riječ o složenoj kategoriji koja je posebno pogođena kretanjima u nakladništvu, ne samo krizom već i sve naglašenijim okretanjem leksikografije internetskoj prezentaciji. Nagrada za Publicističku knjigu godine proširuje se u nagradu za Publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine, jer takav naziv istodobno proširuje kategoriju mogućnošću nominiranja knjiga koje se ne mogu odrediti kao strogo znanstvene s jedne, a s druge strane točnije određuje kategoriju s obzirom na dodirna područja publicistike i popularizacije znanosti.

Za Kiklopa se mogu natjecati samo prva izdanja objavljena u Republici Hrvatskoj u izbornoj godini koju određuje Utemeljitelj u javnom pozivu.

Kategorije su:

− urednik/ica godine,
− prozno djelo godine,
− debitant godine,
− pjesnička zbirka godine,
− knjiga eseja godine,
− publicistička i znanstveno-popularna knjiga godine,
− znanstvena knjiga godine,
− slikovnica godine,
− knjiga godine za djecu i mladež,
− knjiga inozemnog autora/ice godine,
− prevoditelj godine.

Kategoriju koju dodjeljuje Utemeljitelj nagrade na prijedlog Upravnog odbora:

− nagrada Kiklop za životno djelo,

mogu predložiti građani, institucije i tvrtke registrirane u Hrvatskoj, uz obrazloženje. Nagradu za životno djelo može dobiti pisac, prevoditelj, ilustrator, dizajner, urednik, tiskar ili bilo koja osoba koja je u svom dosadašnjem radu posebno i stalno djelovala na promicanju nakladništva, autorstva i knjige kao takve. Nagrada se može, ali i ne mora dodjeljivati svake godine.

 

Biračko tijelo

U tijeku je sastavljanje biračkog tijela, stoga pozivamo sve

− članove Društva hrvatskih književnika,
− članove Hrvatskog društva pisaca,
− članove Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade,
− članove Hrvatskoga knjižničarskog društva,
− članove Društva hrvatskih književnih prevodilaca,
− članove Hrvatskog PEN centra,
− profesore hrvatskih visokih učilišta,
− direktore i urednike nakladničkih kuća registriranih u Republici Hrvatskoj,
− novinare u kulturi,
− književne kritičare

i ostale osobe koje smatraju da imaju pravo glasovanja, a nisu obuhvaćene nekom od navedenih udruga, da budu dijelom glasačkog tijela ovogodišnjeg jubilarnog 10. izdanja Kiklopa! Prijave za glasače traju do kraja listopada, a potom će popis članova biračkog tijela biti objavljen na našim web stranicama.

 

Prijave za nakladnike

Zaprimanje prijava za nagradu Kiklop u skladu s uvjetima propisanim Pravilnikom počinju 15. listopada i traju do 25. listopada 2013. Prijave se zaprimaju prijavnicom dostupnom na stranicama Sajma (www.sanjamknjige.hr) od 15. listopada. Kiklop 2013. dodjeljuje se za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2012. do 30. rujna 2013. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji. Prvi krug glasovanja održat će se od 4. studenog do 11. studenog 2013, objava nominacija bit će objavljena 15. studenoga, a drugi krug glasovanja za dobitnike nagrade od 18. do 25. studenog 2013.