Sa(n)jam knjige u Istri

Autori i predstavljači

 

Damir Agičić

Damir Agičić

BIOGRAFIJA

Damir Agičić rođen je 1963. u Davoru. Završio je studij komparativne književnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Potom je iz povijesti magistrirao (1992.), a onda i doktorirao (1997.). Godinu dana pohađao je poslijediplomski studij povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti.

Od 1989. radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – za redovitog profesora izabran je 2009. Predstojnik je Katedre svjetske povijesti novog vijeka, a u jednom je mandatu bio pročelnik Odsjeka za povijest i predstojnik Zavoda za hrvatsku povijest. Tu je  dužnost obavljao i akademske godine 2011./2012. S grupom suradnika pokrenuo je i pet godina uređivao časopis Povijest u nastavi, a od 2008. glavni je urednik najstarijeg hrvatskog historiografskog časopisa Historijski zbornik.

Godinama je bio vanjski suradnik Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ na nekoliko projekata, a u prvim je svescima Hrvatske enciklopedije bio urednik struke Opća povijest novoga vijeka. Vodio je nekoliko znanstvenih istraživačkih projekata, među njima i međunarodne.

Autor i urednik udžbenika povijesti u Profilu je od 1995./1996. Gostovao je i predavao na brojnim sveučilištima u Poljskoj. Istražuje povijest srednjoistočne Europe u 19. stoljeću, osobito odnose hrvatskog naroda s ostalim narodima u toj regiji, povijest poučavanja povijesti, kao i povijest hrvatske historiografije. Član je vodstva nekoliko strukovnih povjesničarskih udruga. Dobitnik je medalje Zaslužan za poljsku kulturu. Direktor je izdavačke kuće Srednja Europa.

Igor Duda

Igor Duda

BIOGRAFIJA

Igor Duda rođen je 1977. Docent je na Odsjeku za povijest pri Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gdje je kao znanstveni novak primljen 2001. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je povijest i kroatistiku (2000.) te magistrirao (2004.) i doktorirao povijest (2009.). Područje njegova posebnog interesa su društvena povijest i povijest svakodnevice druge polovice XX. stoljeća, povijest potrošačke kulture te povijest dokolice i turizma. Kao OSI/Chevening Scholar boravio je na Sveučilištu u Oxfordu (2002/2003.), surađivao je s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža u Zagrebu te bio istraživač na međunarodnom znanstvenom projektu Sveučilišta u Grazu Tourism and Leisure Cultures in Socialist Yugoslavia (2005-2008.). Na pulskom sveučilištu predaje više predmeta iz suvremene povijesti. Vanjski je suradnik na doktorskom studiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je dvije knjige: U potrazi za blagostanjem. O povijesti dokolice i potrošačkog društva u Hrvatskoj 1950-ih i 1960-ih (2005.) i Pronađeno blagostanje. Svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih (2010., nagrada Kiklop za znanstvenu knjigu godine). Izlagao je na mnogim znanstvenim konferencijama i održao niz javnih predavanja. Član je više strukovnih udruga i sveučilišnih tijela. Istraživač je u sveučilišnom Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma te je bio prvi voditelj Centra u godini 2012/13. Od ak. god. 2013/14. predstojnik je Odsjeka za povijest.

Lada Duraković

Lada Duraković

Subota, 7. prosinca - 17.00  DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi (CKPIS predstavlja)

BIOGRAFIJA

Lada Duraković diplomirala je 1993. godine na Odsjeku za muzikologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Magistrirala je 2002. god. a doktorsku disertaciju obranila 2007. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (mentori prof. dr. Marijan Maticka, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. Stanislav Tuksar, Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu). Od 1994 . do 2010. god. bila je zaposlena na Hrvatskom radiju - Radio Puli kao urednica u glazbenom programu. Od 2007. - 2010. god. bila je suradnica Odjela za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u naslovnom zvanju asistentice i više asistentice. Od 2011. god. zaposlena je na istom odjelu. Nositeljica je kolegija Povijest glazbe 1 i 2, Povijest hrvatske glazbe 1 i 2, Upoznavanje glazbene literature 1, 2 i 3 i Urednička praksa: Tv,radio i novine.

Suosnivačica   je Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.         

Hannes Grandidts

Hannes Grandidts

Ponedjeljak, 9. prosinca - 16.00 DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi (CKPIS predstavlja)       

Romana Horvat

Romana Horvat

Hrvoje Klasić

Hrvoje Klasić

BIOGRAFIJA

Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu Hrvatsko proljeće u Sisku. Suautor je dokumentarne serije Hrvatsko proljeće, nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Boris Koroman

Boris Koroman

BIOGRAFIJA

Boris Koroman rođen je 1976. u Puli. Nakon završene Opće gimnazije i Srednje glazbene škole u Puli, 1994. upisao je studij kroatistike i etnologije na Odsjeku za kroatistiku i Odsjeku za etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2001. s temom Medijska kultura u kvorumaškoj prozi. Godine 2002. upisao je Magistarski poslijediplomski studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 2009. je doktorand na Poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1998. do 2002. urednik je časopisa za književnost Libra Libera, zajedno sa Svenom Cvekom i Katarinom Peović. Od 2000. g zajedno s urednicima Libre Libere pokrenuo je projekt Literarni konzorcij – LITKON, mrežnu platformu za mlade pisce.

Književne kritike objavljivao je, uz Libru, i u Zarezu, Vijencu i na Trećem programu Hrvatskog radija.

Od 1992. aktivan je u različitim udrugama koje se bave kulturom, posebice kulturom mladih (Autonomna tvornica kulture, Autonomni kulturni centar, Kreativno-istraživački tim GRM), gdje je sudjelovao i organizirao brojne javne događaje. Sudjelovao je u različitim projektima, među kojima u izradi Nacionalnog programa djelovanja za mlade 2001. godine. Od studenog 2003. bio je zaposlen kao kustos u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Autor je novog stalnog postava Memorijalne zbirke Mije Mirkovića Mate Balote koji je otvoren u ožujku 2005. Nakon toga radio je na projektu novoga stalnog postava Etnografskog muzeja Istre. Od prosinca 2008. zaposlen je kao asistent na studiju Kroatistike Filozofskog fakulteta u Puli.

Andrea Matošević

Andrea Matošević

Subota, 7. prosinca - 17.00  DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi (CKPIS predstavlja)

BIOGRAFIJA

Andrea Matošević rođen je u Puli. Studij etnologije i talijanske književnosti završio je na Sveučilištu u Padovi. Na istom sveičilištu završio je master Interkulturalnih studija. Zaposlen je kao docent na Odjelu za studij na talijanskom jeziku pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, gdje je i suosnivač Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Doktorirao je pri Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Rudarenje na labinštini. Etnički pristup rudarskom pozivu u XX. stoljeću". Područje njegova znanstvenog interesa
je etno-antropologija, usmena povijest, filozofija, teorija multikulturalizma, teorija filma, itd. Član je Hrvatskog etnološkog društva te Društva europskih socijalnih antropologa.

Boris Miljković

Boris Miljković

Subota, 7. prosinca - 16.00 DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi 

BIOGRAFIJA

Boris Miljković rođen je 1956. godine u Zagrebu. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Zajedno s Branimirom Dimitrijevićem bio je autor niza televizijskih emisija i filmova. Nitko kao ja, Rockenroller, Ruski umjetnički eksperiment i Šumanović – komedija o umjetniku, neki su od naslova. Autor je velikog broja televizijskih reklama i glazbenih spotova. Za svoje radove često je nagrađivan na prestižnim međunarodnim festivalima. Predaje na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Redatelj je kazališne predstave Nevjesta od vjetra Slobodana Šnajdera i scensko-glazbenog djela Priča o vojniku Igora Stravinskog. Autor je videoradova za kazališne predstave koje je režirao Dejan Mijač: Pseći valcer, Skakavci i Trg heroja. Videorad za Pseći valcer nagrađen je na YUSTAT Bijenalu 2004. godine. Na Sorboni je krajem 2000. i početkom 2001. godine bila postavljena njegova videoinstalacija Medijska opera, a na Trgu Republike u Beogradu konstruirao je instalaciju Beograđani s 1.600 portreta slučajnih prolaznika izloženih u labirintu. Do sada je napisao dvije knjige priča, Čaj na Zamaleku (Geopoetika, 2002), za koju je dobio nagradu „Isidora Sekulić“ i Fabrika hartije (Geopoetika, 2003), kao i roman Uspavanka za Lalu (Geopoetika, 2004). Trenutno radi kao slobodni kreativni direktor u marketingu.

Silvio Mirošničenko

Silvio Mirošničenko

17.00  DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi

BIOGRAFIJA

Silvio Mirošničenko je hrvatski redatelj i montažer. Diplomirao je filmsku montažu i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je brojne dokumentarne filmove o gorućim socijalnim pitanjima u nezavisnoj produkciji ili u produkciji HRT-a.

Filmovi su mu prikazivani na festivalima diljem svijeta, između ostalog na amsterdamskoj IDFA-i, Prix Europa u Berlinu i Cinerail d'Or u Lilleu. Kao dramaturg, surađivao je na nekoliko dokumentarnih filmova Branka Ištvančića čiji dugometražni igrani film za djecu Duh u močvari potpisuje kao koscenarist.

Njegov dokumentarni film Na putu straha prikazan je na IDFA 2006 – Amsterdam, najznačajnijem festivalu dokumentaraca. Dokumentarni film Ophodar pruge osvojio je nagradu Cinerail d’or documentaires za najbolji dokumentarni film na festivalu Cinerail u Lilleu (Francuska). Njegov film Edo Majka – Sevdah o rodama, dobitnik je nagrade za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma 2008. Predstavljao je Hrvatsku na najvećem televizijskom festivalu Prix-Europa u Berlinu 2002., 2003. i 2008. godine. 

Magdalena Najbar-Agičić

Magdalena Najbar-Agičić

Utorak, 10. prosinca - 16.00  DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi (CKPIS predstavlja)

BIOGRAFIJA

Magdalena Najbar-Agičić rođena je 1970. godine u Krosnu u Poljskoj, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studij povijesti završila je na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu 1995. godine, a studirala je i na Srednjoeuropskom sveučilištu (Central European University) u Budimpešti. U prosincu 2011. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranila je doktorsku disertaciju „Hrvatska historiografija 1945-1960. Ideološki okvir i putovi razvoja”. Od 1995. živi u Hrvatskoj, gdje se bavi uredničkim i prevodilačkim radom, te znanstvenim radom na polju povijesti. Autorica je i suautorica knjiga i članaka, također i udžbenika povijesti. Zaposlena je kao docent na Medijskom sveučilištu u Koprivnici.

Ines Prica

Ines Prica

BIOGRAFIJA

Ines Prica rođena je 1958. U Zagrebu. Od 1989. Radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Znanstveni joj se interes kreće u domeni semiotike kulture, odnosa dominantnih i supkulturnih diskurza, zatim znanstvenopovijesne i epistemološke problematike, pitanja etnografske prakse i tehnike pisanja, kao i društvenih problema etnološke i antropološke discipline. Doktorirala je s temom Odlike etnografskog pisanja u modernoj hrvatskoj etnologiji.  Pedesetak znanstvenih radova objavila je u domaćim i inozemnim znanstvenim publikacijama. Zajedno s Reanom Senjković i Ladom Čale Feldman autorica je i urednica knjige Fear, death and resistance: An ethnography of war, Croatia 1991-1992, koja je imala zapažen odjek u zemlji i inozemstvu. Znanstvena je suradnica i honorarna predavateljica u dodiplomskoj i poslijediplomskoj sveučilišnoj nastavi. Članica je Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog semiotičkog društva, Društva europskih etnologa i folklorista, Društva europskih socijalnih antropologa i dr.

Reana Senjković

Reana Senjković

BIOGRAFIJA

Reana Senjković rođena je 1963. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje škole (Centar za kulturu i umjetnost; smjer novinski izvjestitelji) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisala je studij povijesti umjetnosti kao prvog i etnologije kao drugog glavnog predmeta. Diplomirala je 1987. godine (Razglednice od početaka do početka Drugog svjetskog rata), a na istom je fakultetu magistrirala 1992. godine (Ornamentalni motiv svastike na etnografskom materijalu Hrvatske [interpretacijske mogućnosti i dosezi spoznaja]) i doktorirala 1997. godine (Vizualni aspekti političke propagande i folklorni likovni izraz. Hrvatska nakon 1990).

U Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu radi od 1990. godine. Od 1991. do 1995. godine surađivala je na projektu Instituta Hrvatski narodni običaji u 20. st., te od 1997. godine na projektu Antropološki pristup interdisciplinarnom proučavanju vrijednosti u tradicijskoj i suvremenoj hrvatskoj kulturi, a u sklopu programa Etnografija Hrvatske: Tradicija, folklor, identitet. Od kolovoza 2002. godine bila je voditeljicom projekta Domovinski rat i ratne žrtve u 20. stoljeću: etnografski aspekti, te je surađivala na projektu Etnografija svjetovne tranzicije: predlošci i otkloni. Od 2007. surađuje na projektima Post-socijalizam i kulturni subjekt: hibridne prakse kulturnog posredovanja (voditeljica dr. sc. Ines Prica) i Kulturne predstave hrvatskog prostora: postkolonijalnost i hrvatska etnologija (voditelj dr. sc. Tomislav Pletenac, Filozofski fakultet, Zagreb).

U studenom i prosincu 1992. godine bila je na studijskom boravku u Londonu (School of Slavonic and East European Studies, University of London). Sudjelovala je na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima, u radu poslijediplomskih seminara u zemlji i inozemstvu, te gostovala kao gostujuća znanstvenica pri Institutum Studiorum Humanitatis u Ljubljani i na Institut für Kulturanthropologie und Europäische Ethnologie, Johan Wolfgang Goethe Universität, Frankfurt na Majni. Predaje na doktorskom studiju etnologije I kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2008. godine primila je Državnu nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Ivo Štivičić

Ivo Štivičić

Utorak, 10. prosinca - 10.00  DHB, Kavana Mozart Doručak s autorom

BIOGRAFIJA

Ivo Štivičić rođen je 1936. u Rešetarima kod Nove Gradiške.
 Osnovnu školu od 1943. do 1946, polazio je u Rešetarima, gimnaziju od 1946. do 1954. u Novoj Gradiški i Zagrebu, a Pravni i Filozofski fakultet od 1954. do 1963. u Zagrebu.
Članom DHK postao 1966., a HDP-a 2002. Pisao je kazališne i filmske kritike u Studentskom listu (1956.-1958.)
 i za Radio - Zagreb (1958. - 1960.).
 Dramaturg i scenarist zagrebačke televizije, urednik Dramskog programa Hrvatske televizije, savjetnik za umjetnička i dramska pitanja glavnogurednika HTV-a i profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dramski pisac i scenarist, književnik i novinar.

DJELA

Karin Taylor

Karin Taylor

Ponedjeljak, 9. prosinca - 16.00 DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi (CKPIS predstavlja)       

Radina Vučetić

Radina Vučetić

Nedjelja, 8. prosinca - 17.00  DHB, Crveni salon Socijalizam na klupi (CKPIS predstavlja)

BIOGRAFIJA

Radina Vučetić docentica je na Katedri za Opću suvremenu povijest, Filozofskog fakulteta u Beogradu. Doktorirala je s temom Amerkanizacija u jugoslovenskoj popularnoj kulturi 1960-ih. Autorica je knjiga: Koka-kola socijalizam, Amerikanizacija jugoslovenske popularne kulture šezdesetih (Beograd 2012), Europa na Kalemegdanu. „Cvijeta Zuzorić“ i kulturni život Beograda 1918-1941 (Beograd 2003), Vrijeme kada je narod govorio: Odjeci i reagiranja u Politici, 1988-1991 (koautor s Aljošom Mimicom, Beograd 2008), trilogije o Beogradu (Prestonica nezavisne Srbije (1878-1918), Beograd  2008, Beograd između dva rata (1918-1941), Beograd 2010. i  Život u socijalizmu (1945-1980), Beograd 2011), kao i mnogobrojnih članaka objavljenih u zemlji i inozemstvu. U svojim istraživanjima bavi se modernizacijski procesima u Jugoslaviji u 20. stoljeću, kulturnom i društvenom povijesti Jugoslavije i jugoslavensko-američkim odnosima. Bila je stipendistica Ministarstva nauke i zaštite životne sredine (2002/2003), School of Slavonic and East-European Studies, University College London (2003) i Instituta za suvremenu povijest (Zentrum für Zeithistorische Forschung) iz Potsdama (2012). Od 2003. je član redakcije Godišnjaka za društvenu istoriju.