Sa(n)jam knjige u Istri

Trenutak za prijatelja

Tri velika imena hrvatske kulturne i umjetničke scene, Mirko Kovač, Ćića Senjanović i Predrag Spasojević, nažalost nisu više s nama. Nijima u čast i spomen Sajam s ponosom predstavlja besmrtnost njihova postojanja.

 

nedjelja, 8. prosinca, 19.00 sati, DHB, Crveni salon

Hommage Ćići Senjanoviću   

                           

     "Nije lako trčati kad si pod narkozom. Ja sam to pokušala u tri navrata, ali sam svaki put zaspala. Moja najdeblja haljina ima sa strane dvije veze. Jednu sa oženjenim muškarcem, a drugu s njegovim bojlerom. Iz svake od tih veza ona je izašla još čvršća. Jedino se pokolebala kad su joj na ulasku rekli: 'U slučaju požara razbij staklo'. Pamtim, to je bilo dvanaest godina prije nego sam se rodila, kad je jednoj plavuši u Crikvenici prišao neurastenični gospodin i zamolio je za odnos. Ona je pristala i oni su imali prijateljski odnos s malim prozorom na vrhu. na jednom je prozoru stajala dunja, na drugom orah, a na trećem steona krava. Krava ih je pitala da kako će se spustit, a oni su joj rekli da leti. Krava ih je začuđeno pogledala, ali kad joj je gospodin rekao da slobodno sleti na njegovu odgovornost, krava je napravila lastu i razbila se ka pička. Onda je iznenađeno i pomalo blesavo pogledala gospodina, a on joj je objasnio da je sama kriva, jer da nije sletila na njegovu odgovornost nego malo sa strane. Ja sam tog trenutka odlučila da, ako se ikada rodim, nikako ne pristajem na niski lukobran." (Đermano Ćićo Senjanović: "Dorin dnevnik")

 

 

subota, 14. prosinca, 20.00 sati, DHB, Galerija Cvajner

Mirko Kovač: VRIJEME KOJE SE UDALJAVA (Fraktura)

 

     "Čini mi se da s memoarskom knjigom 'Vrijeme koje se udaljava' svodim svoju životnu bilancu, životnu povijest. Žanrovski sam je odredio kao roman-memoara, čak ne znam stoji li to kao odrednica, ali knjiga uzima iz oba ta žanra. Tu su žive i mrtve, stvarne osobe. Vrijeme djetinjstva, školovanja, mladosti. Ma koliko neka osoba koja ulazi u knjigu bila poznata i slavna, o njoj ću pisati samo ako ima literarnu snagu. Knjigu pišem iz sadašnjeg vremena, opisujući i događaje koji se zbivaju dok je pišem, opisujući ponešto od onoga što se ovdje zbivalo, tako da spajam vremena. Želim da ovaj prošli rat nađe odjeka u ovoj knjizi, a to se može postići samo preko događaja i sudbina koje su me izravno dirnule. Kroz moju su kuću prošle priče i priče onih koji su izbjegli iz Bosne, među njima je bilo i mojih dobrih prijatelja. Upravo se odavde taj svijet osipao po svijetu. Ponekad se bojim hoću li uspjeti sve to ispričati."

 

 

nedjelja, 15. prosinca, 18.00 sati, DHB, Crveni salon

Predrag Spasojević: P. S. PREDRAG SPASOJEVIĆ (HDLU Istre, Medit)

 

     "Četvrt stoljeća profesionalnog djelovanja na područjima marketinga, grafičkog dizajna, produkt dizajna, dizajna interijera i recentno, dizajna kao suvremenog koncepta kojim suptilno reagira na mračne izazove današnjice (pošast ovisnosti), Predraga Spasojevića odredilo je kao autora etičnog dizajna. To znači uravnotežen pristup iznimno složenom poslu dizajna u kojem je jasno artikulirana vlastita uloga paritetnog suaktera, uvijek s naglašenom potrebom da se na individualan i osviješteno direktan način djeluje i na etičke, i na estetičke kriterije te na plauzibilne promjene u društvenoj svijesti i savjesti pojedinaca i interesnih grupa. Njegova višeznačna angažiranost i profesionalno policentrična produkcija od samih osamdesetih godina do danas, u kontekstu već postojeće vizualne infrastrukture Pule i Istre (snažni gospodarski potencijalni i markantni individualni resursi), iznjedrile su upečatljive korporacijske identitete, identitete manifestacija, zaštitne znakove kulturnih institucija i asocijacija, posebnih programa, individualnih projekata i proizvoda, razvivši sustav vlastite vizualne komunikacije u identifikacijske kodove bez kojih bi danas bilo nemoguće otčitati složenu (r)evoluciju, ne samo pulskog i istarskog kulturnog bića." (Gorka Ostojić Cvajner)