21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

DRUGI DAN SAJMA U ZNAKU POTREBE ZA ČITANJEM I PUTOVANJEM

 

Današnji je program krenuo prvim doručkom s autorom. Uz kavu i fritule družili smo se s Errijem de Lucom i, naravno, Vojom Šiljkom. Kao i uvijek, doručak s autorom pružio je intimnije i opuštenije upoznavanje s književnikom i njegovim stvaralaštvom. Doručak su započeli razgovorom o književnom prevođenju i piščevim čitalačkim navikama. Iako je čitavog života strastveni čitatelj, Erri de Luca za svoj umjetnički rad ne smatra toliko presudnim utjecaj literature, koliko svoje napolitansko podrijetlo. Čuli smo štošta o napuljskom životu i naučili da je ulazak u napuljski promet u mnogočemu poput Mojsijeva prolaska kroz Crveno more, a sugovornici su se osvrnuli i na uvijek napetu situaciju s odvozom smeća u gradu u kojemu mafija i piscima ucjenjuje glave, dotaknuvši se slučaja književnika Roberta Saviana koji je morao odseliti iz grada te ga prati policijska zaštita kakve se ne bi postidjeli ni mnogi državnici. Uslijedio je razgovor o de Lucinom političkom angažmanu, počevši od Lotte continue, preko sindikalnog angažmana koji je uvjetovao čestu promjenu poslova (de Luca je radio kao vozač kamiona, skladištar, zidar) i humanitarnog angažmana koji ga je u devedesetima stalno odvodio u Bosnu i Hercegovinu. Provodeći mnogo vremena u Sarajevu, zbližio se s Izetom Sarajlićem, a to je prijateljstvo povod za knjigu Bratska pisma koju su zajedno izdali. Još je jedan zanimljiv aktivistički čin de Lucino demonstrativno prosipanje soli na mjestu gdje su na Lampedusi izvlačili tijela poginulih migranata.  Kaže da je odabrao sol, a ne primjerice cvijeće, jer je to mjesto rana koja ne bi smjela zacijeliti. Druženje je završilo de Lucinim kazivanjem vlastitih stihova o Mediteranskom moru.

U podne smo okruglim stolom HRT-a Baš mi se čita! započeli  dio programa za srednjoškolce Book F(or)ever. O svojim čitalačkim navikama i značaju čitanja općenito govorili su spisateljica i aktivistkinja Mima Simić, urednik i pisac Kruno Lokotar, glazbenik Goran Muratović (Jinx), pisac i školski profesor Zoran Ferić, nogometaš i aktivist Ivan Ergić te glavni urednik Trećeg programa HTV-a Dean Šoša, a moderirala je Biljana Romić, također HRT-ova urednica za kulturu. Sudionici i sudionice redom su istaknuli važnost obiteljskog utjecaja u ranom djetinjstvu na stvaranje navike čitanja, te kontraefekt koji stvara ovakva školska lektira. Ona prije funkcionira kao institucionalna prepreka no kao poticaj i kod školaraca stvara pogubni dojam da je književnost nešto izdvojeno i uzvišeno. Dotaknuli se i problema kulturne industrije u kojoj književnost zbog niza faktora najviše ispašta te  su zaključili kako bi mladima u lektiri i drugdje trebalo ponuditi više suvremenih autora i autorica.

Tematski blok Otok-geto-azil danas je preuzeo Jurica Pavičić s knjigom Žena s drugog kata. Knjigu su predstavili Olja Savičević Ivančević i  Zoran Ferić. Radi se o romanu u kojemu je glavni lik zatvorenica, žena koja služi kaznu zbog ubojstva u obitelji. Fabula prati genezu zločina, približujući čitatelju njegove okolnosti iz perspektive same zločinke. Olja Savičević Ivančević je posebno naglasila položaj Splita u Pavičićevu stvaralaštvu te njegov, za hrvatske prilike neuobičajen, izbor primarno ženskih likova kao nositeljica priče.

Uslijedilo je predstavljanje knjige Islednik Dragana Velikića u izdanju Meandar Medije. Ovaj osebujni roman dinamičnim prostornim i vremenskim skokovima istražuje sjećanje. Vijest o majčinoj smrti vodi glavn junaka u putovanje po prošlim prostorima života, od odrastanja u Puli preko svojevoljnog stalnog egzila proizašlog iz potrebe za otkrivanjem novog. O Velikićevim fragmentima o izmještenosti i potrebi za (ne)redom oduševljeno su govorili Olja Savičević Ivančević, Daša Drndić i Miroslav Mićanović.

Drugi dan Sajma obilježio je i dolazak Borisa Miletića, gradonačelnika Pule koji je zajedno sa zamjenikom istarskog župana Miodragom Čerinom i direktoricom Sajma Magdalenom Vodopijom prošetao sajamskim salonima. Gradonačelnik je pohvalio vrijedan trud organizatora sajma i poručio da je sretan što Pula ima priliku ponositi se svojim, već poznatim sajmom knjiga.  

 

Književni dio programa za danas je zatvorio Miljenko Jergović čije su se čak dvije nove knjige pojavile u Fraktirunim izdanjima. Radi se o dva potpuno različita romana Sarajevo, plan grada i Doboši noći.  O prvome je govorio Enver Kazaz, a drugi je predstavio Ivan Lovrenović. Sarajevo, plan grada eksperimentalnije je forme no što publika možda od Jergovića očekuje. Koncipiran je kao antropološki/kulturološki roman čiji je glavni lik naslovni grad čija je povijesno-ideološka i intimno-imaginarna kompleksnot okosnica teksta. S druge strane, Doboši noći, varljivo podnaslovom proglašeni ‘studijom’, isto su tako roman o Sarajevu. U knjizi potpuno drugačije strukture Jergović se poigrava granicom fikcije i fakcije.

Drugi smo dan priveli kraju velikim koncertom u Hotelu Pula u sklopu Art&Music dijela programa. U kultnom prostoru uživali smo s Lice Mista, Mikijem Solusom, Damirom Avdićem i Artan Lili.