21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

03.12.2015

SVEČANO JE OTVOREN 21. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Danas je u Puli u Domu hrvatskih branitelja tradicionalno u podne svečano otvoren 21. Sa(n)jam knjige u Istri.  U ceremoniju otvorenja pjesmom “Sloboda” uveo je glazbeni sastav Lice Mista iz Preka na otoku Ugljanu. Otvorenje je vodio i duhovitim komentarima pratio dugogodišnji voditelj brojnih sajamskih programa, Vojo Šiljak. Čast otvorenja ove je godine pripala sugrađanki Sajma, poznatoj glumici i prvakinji zagrebačkog HNK Jadranki Đokić. Stalna gošća i saveznica Sajma ovime je nastavila tradiciju pojavljivanja na manifestaciji na kojoj je prvi put nastupila još u gimnazijskim danima. Jadranka Đokić poetično je kazivala tekst književnika Borisa Greinera koji je isti napisao upravo za ovu prigodu, a započela je rečenicom: “Znam da je čovjek otok. Isto tako znam da su ljudi otoci u struji i da su planete arhipelazi u svemiru. A svemir – kuglice na dlanovima ljudi. Isto tako znam da se te kuglice pomalo šire. I da promatrajući ih na dlanu čovjek ima dojam kao da se to život pomalo širi…”

Direktorica Sajma knjige Magdalena Vodopija posebno se zahvalila cijelom organizacijskom timu koji već godinama stvara Sajam, novom dizajnerskom timu okupljenom oko umjetničke radionice Petikat i posebno Danijelu Žeželju, autoru ovogodišnjeg vizuala, istaknuvši kako je istinski proniknuo u temu i dobro je zaokružio. Naglasila je i važnost ove teme za misiju koja je otpočetka u podlozi Sajma, a to je potencijal kreativnosti i umjetnosti da se bori protiv ovakvih vremena. Posebno se zahvalila svim autorima koji dolaze, poručivši kako su oni prvi razlog i poticaj Sajmu, a 21. izdanje Sajma posvetila je hrvatskim nakladnicima koji su ove godine imali posebno tešku zadaću, no ipak su uspjeli na Sajam dovesti mnoštvo divnih knjiga.

Osim direktorice Sajma Magdalene Vodopije, u protokolu otvorenja sudjelovali su pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević.

Lice mista izveli su još dvije pjesme “Mrzin” i “Ura” s kojom je ceromonija otvorenja završena. Budući da Lice mista dolazi s otoka i pjevaju o otoku na otočkom dijalektu, ovaj se neuobičajeni glazbeni sastav odlično uklopio u ovogodišnju temu Sajma “Otok-geto-azil”, koja će se baviti problemom granica i razgraničenja, od otoka kao utopijskog mjesta do distopije detencijskih centara za migrante i tražitelje azila.  

 

Posljednje vijesti