Sa(n)jam knjige u Istri

Deset godina Kiklopa

Kiklop 2013. slavi i svoj jubilej – deset godina od svog utemeljenja. U proteklom periodu profilirao se kao najznačajnija nagrada koja se dodjeljuje hrvatskoj književnoj sceni. Od svog osnutka Kiklop traži i pronalazi autore i  nakladnike koji su svojim radom i dostojanstvom zadužili literarno-znanstvenu i humanističku scenu u Republici Hrvatskoj, kao i one koji su takvim putevima tek krenuli. Ovim zahtjevnostima Kiklop će i dalje stremiti. Jubilarna deseta godišnjica Kiklopa vrijeme je kada se trebamo osvrnuti i na razloge koji su autore ove nagrade potaknuli na njezino oživotvorenje, a ti su da se knjizi, njezinom autoru, nakladniku, uredniku, prevoditelju i u konačnici čitatelju posveti pažnja vrijedna kanonizacije književne struke.   

Nagrada Kiklop 2013. ima novi Upravni odbor, a čine ga: Bruno Kragić, predsjednik, Nives Tomašević, potpredsjednica i članovi Branko Čegec, Diana Matulić, Nataša Medved, Irena Miličić i Dragana Vujatović, koji su izglasali i neke promjene u samom praviliniku nagrade.

Kiklop će se dodjeljivati u 11 katagorija, što je najmanji broj kategorija do sada. Ukida se kategorija Leksikografskog djela godine s obrazloženjem da je riječ o složenoj kategoriji koja je posebno pogođena kretanjima u nakladništvu, ne samo krizom već i sve naglašenijim okretanjem leksikografije internetskoj prezentaciji. Nagrada za Publicističku knjigu godine proširuje se u nagradu za Publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine, jer takav naziv istodobno proširuje kategoriju mogućnošću nominiranja knjiga koje se ne mogu odrediti kao strogo znanstvene s jedne, a s druge strane točnije određuje kategoriju s obzirom na dodirna područja publicistike i popularizacije znanosti.

Izuzetno značajna kategorija koja je uvedena 2009. godine Nagrada za životno djelo dodijelit će se i ove godine. Prvi dobitnik ove nagrade bio je Aleksandar Flaker, kojeg slijede: Slavko Goldstein (2010.), Predrag Matvejević (2011.) i Mirko Kovač (2012.).

I ove godine neće izostati niti jedinstvena, zanimljiva, scenska, svečana dodjela nagrade Kiklop, ponovno u posebnom muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srdaca.