Sa(n)jam knjige u Istri

Izlet u Rusiju

Oleg Kašin: RUSIJA U BANANI

Sudjelovali su: Oleg Kašin, Marko Stričević, Nataša Medved, Fikret Cacan

Večeras je Oleg Kašin, novinar i publicist posebno osjetljiv na socijalnu zbilju današnje Rusije predstavio svoju knjigu Rusija u banani, koja je podigla veliku prašinu u Rusiji. O knjizi i specifičnom slučaju premlaćivanja autora govorili su i Marko Stričević te Fikret Cacan. 

"Rusija u banani"

U noći s petog na šesti studeni 2010. godine novinara Olega Kašina zvjerski su pretukli nepoznati napadači (napadači su mu vrlo temeljito polomili obje noge, prste na rukama i čeljust) u dvorištu njegove kuće. Dva mjeseca prije tog slučaja, koji je uznemirio cijelu zemlju, Kašin je poslao u redakciju svoj roman "Rusija u banani". Roman se temelji na fantastičnom slučaju – eksperimentu ubrzavanja rasta živih bića, koji izaziva pomutnju u mesnoj industriji, ali i u državnim službama. Ubrzo se počinje raditi na stvaranju super ljudi, što dovodi do zločina i tajanstvenih smrti... Oleg Kašin jedan je od najpoznatijih ruskih novinara koji je pisao za mnoge dnevne novine i časopise: Expet, Forbes, Izvestija, Komsomolskaja Pravda te za vrlo utjecajni ruski list Kommersant. U svojim tekstovima kritizirao je rad ruske vlade, rat u Čečeniji te pisao o nacionalističko-fašističkim pokretima mladih bliskih ruskoj vladi. Godine 2010. ruska i svjetska javnost ostala je zgranuta brutalnim napadom na Olega Kašina (i objavljivanjem snimke atentata na Youtubeu), koji je autor, srećom, preživio.

To predstavljanje nije bilo samo u znaku knjige, nego, kako je rekao Cacan, "to je autor koji je jako dobro upućen u rusku zbilju i od kojega možete jako puno saznati o ruskim aktualnim prilikama".

Naravno, bilo je tu govora i o atentatu i premlaćivanju Kašina, čiji počinitelji nikada nisu pronađeni.