Sa(n)jam knjige u Istri

 

Socijalizam na klupi

Silvio Mirošničenko: KUDA IDU DIVLJE SVINJE

Sudjelovali su: Silvio Mirošničenko, Ivo Štivičić, Vojo Šiljak

Knjiga "Kuda idu divlje svinje: subverzivna poetika Ive Štivičića i Ivana Hetricha" Silvija Mirošničenka analiza je antologijske televizijske serije s početka sedamdesetih, koja je zbog drugačijeg prikaza Drugog svjetskog rata u vrijeme kada je nastala izazvala veliku pozornost, a danas je već pala u zaborav. 

Knjiga podsjeća na priču iz okolice Zagreba od 1941. do kraja 1943., gdje se suparničke grupe krijumčara sukobljavaju s Nijemcima i ustaškim redarstvom. Nezaboravne uloge u seriji ostvarili su Ljubiša Samardžić, Fabijan Šovagović, Ivo Serdar i Mladen Crnobrnja.

Motive za pisanje te knjige Mirošničenko pronalazi u želji da revalorizira seriju koja mu je bila omiljena u djetinjstvu, kao i strip "Crni Roko" nastao nakon nje. U izborima najboljih serija najčešće se spominju komedije "Prosjaci i sinovi", "Gruntvočani", "Velo misto" i "Malo misto", iako je ova serija tada bila prava senzacija. Bio je to potpuno subverzivan prikaz rata kroz kriminalistički milje i švercere, očišćen od bilo kakve ideologije, drugačiji pogled od tadašnjih partizanskih filmova. "Kuda idu divlje svinje" bila je žanrovski napravljena, ali ne prema strogoj matrici već su Štivičić kao scenarist i Hetrich kao redatelj stvorili svoj jedinstveni stil. To nije niti kriminalistička serija, ni "crni film", a osjećaju se razni utjecaji, od francuskog novog vala do film noira, pa i elementi western poetike.

U izdanju Artizane knjiga opisuje geneze nastanka deset nastavaka serije, te daje uvid u njezine mnogobrojne različite percepcije i tumačenja, društveno-političke kontroverze i izjave najvažnijih sudionika koji su sudjelovali u realizaciji.