Sa(n)jam knjige u Istri

Suton uz Voju

Vojo Šiljak: DORUČAK S AUTOROM

Sudjelovali su: Vojo Šiljak, Ivo Štivičić, Davor Mandić, Gorka Ostojić Cvajner

Nedjeljno popodne na 19. sajmu knjige u Istri bilo je rezervirano, među ostalim, za prezentaciju knjige "Doručak s autorom" Voje Šiljka o kojoj su uz autora razgovarali Davor Mandić i Ivo Štivičić. Šiljak je kazao da je do posla voditelja popularnog sajamskog programa došao zahvaljujući preporuci Enesa Kiševića. Mandića je zanimalo u čemu je tajna Šiljkove prirodnosti i ležernosti, ali i inteligencije tijekom razgovora koje vodi s autorima.

- Želja mene kao voditelja je da dam prave šlagvorte kako bi se autori raspričali, pojasnio je Šiljak, a Štivičić je dodao da pravi razgovor nije satkan samo od pitanja i odgovora jer je to policijska metoda.

- Vojo se ne boji izreći to što misli i to i radi. U stanju je zastrašiti ljude svojim govorom i svojim pitanjima, kazao je Štivičić.

Tijekom razgovora Šiljak se prisjetio svojeg djetinjstva u malom selu pokraj Bjelovara.

Na pitanje kako se priprema za svoje Doručke Šiljak odgovara da se priprema cijeli život, no da uvijek nastoji pročitati barem jednu knjigu autora s kojim razgovara.

- Proučavam sve o tim ljudima, pravim bilješke i pripremam strateška pitanja. To može izgledati kao improvizacija, ali sve je zapravo pomno smišljeno. Na primjer: kada postavljate pitanje, baš kao i kada prezentirate, vrlo je važan poredak riječi u rečenici i pogotovo koja će vam riječ biti zadnja, pojasnio je Šiljak.

(GLAS ISTRE)