Sa(n)jam knjige u Istri

 

Obljetnica na Sajmu

Milana Vuković Runjić: PROUST U VENECIJI, MATOŠ U MLECIMA

Sudjeluju: Milana Vuković Runjić, Daniel Rafaelić, Zdravko Zima

Knjiga Milane Vuković Runjić "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima" u kojoj je prikazana usporedna biografija hrvatskog i francuskog književnog velikana, predstavljena je u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja.

Knjigu su uz autoricu predstavili esejist i feljtonist Zdravko Zima te Daniel Rafaelić, filmski arhivist i redatelj.

Istaknulo se kako knjiga nije samo venecijanski eruditski roman-esej, već kako je ona i veliko ljubavno pismo autorice dvjema književnim ljubavima, Proustu i Matošu. Istodobno, i tema Venecije poveznica je između tih velikih pisaca koji su bili potpuno različiti. "Obojica su imali dvije Venecije - stvarnu i imaginarnu Veneciju iz snova", kazala je. Podsjetila je da su oba pisca u tom gradu bila kratko, Proust dva puta 1900., a Matoš samo jedan dan, 20. svibnja 1911., na povratku iz Firence u Zagreb.

Opisujući knjigu kao zrcalo, Zima je kazao da, kako se Venecija zrcali u moru, tako se autoričina knjiga zrcali prema svojim glavnim junacima - Matošu i Proustu. Napominjući kako se Matoš i Proust u stvarnom životu u tom gradu nikada nisu susreli, Zima je rekao i da nisu pripadali istom socijalnom okruženju.

Složivši se da su životi Matoša i Prousta bili različiti, Vuković Runjić rekla je da im je zajedničko bilo 'robovanje ljepoti', gdje i počinje sličnost među njima. "Koliko god se njihovi životi razlikovali, mogli bi se objediniti Matoševom rečenicom: "Nikada ne mogah naći točke gdje prestaje lijepo i počinje istinito", kazala je, dodavši da je obojici Venecija bila utjelovljenje ljepote.

(Hina)