Sa(n)jam knjige u Istri

Slušaonice

Bajka o caru Saltanu (A.S.Puškin)

Započele su Slušaonice Dramskog programa hrvatskog radija za najmlađu publiku na Sajmu.

Susreti su zamišljeni u obliku prezentacijskih radionica koje se sastoje od slušanja radijske bajke nakon čega se djecu upoznaje s cijelim procesom nastanka radijske drame od teksta do snimanja i montaže.

Putem ovih slušaonica djeca će imati prilike naučiti osnovne razlike između zvuka i slike, odnosno medija televizije i radija.

Pažljivim slušanjem polaznici će se upoznati i s vrednotama govorenog jezika pa će na taj način biti u prilici razvijati govorni sluh i govorno stvaralaštvo. Kao i kod čitanja, radio nam ne nameće gotove slike, već otvara prostor imaginacije i posebnog doživljaja nekog pripovijednog teksta.

Voditeljica Slušaonica je Nives Madunić Barišić, a s obzirom na jednu od tema ovogodišnjeg Sajma Izlet u Rusiju pripremila je radijske bajke za djecu ruskih autora.

Danas se slušala Bajka o caru Saltanu A. S. Puškina, a predviđene su još Bajka o zlatnom pjetliću, također, A. S. Puškina te premijera radijskog mjuzikla ruske književnice Aleksandre Valentinove Degrteve Baba Jaga protiv Vasilise Premudre.