Sa(n)jam knjige u Istri

Autorica čita autoricu

02.12.2013

 

Milana Vlaović i Mirjana Dugandžija

Mirjana Dugandžija: INDIJANČEVA NOĆ (V.B.Z.) i Milana Vlaović: RAŠELJKA I DRUGE ŽENE (EPH Media)

utorak, 10. prosinca, 19.00 sati, DHB, Crveni salon

U utorak, 10. prosinca, 19.00 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branjtelja dvije autorice predstavljaju jedna drugu. Mirjana Dugandžija predstavit će novu zbirku priča Milane Vlaović Rašeljka i druge žene, a Milana Vlaović predstavit će novu knjigu Mirjane Dugandžije Indijančeva noć.

"Indijančeva noć" sretan je i nimalo neočekivan susret autoričinih literariziranih kolumni objavljivanih u tjedniku Globus i dosad neobjavljenih kratkih priča – ne na operacijskom stolu, kao u od Lautréamonta posuđenoj nadrealističkoj prispodobi, već na crvenom telefonu – vrućoj liniji između fikcije i fakcije. Koja god strana trenutno primala poziv, njezin je pripovjedni glas suveren, a dijalog je, osim stilske gipkosti koja dopušta ponovna čitanja i pronalaženje uvijek novih slojeva i finesa, brz, živ i precizan, kako to važne stvari koje se rješavaju crvenim telefonima već jesu. (Jadranka Pintarić)

Milana Vlaović je izbjegavala i izbjegla svaku konotaciju te vrste. Pisala je o odrastanju u provinciji, zatim je ispisala jednu otočku i partizansku biografiju, priču o svom dvadesetom stoljeću, da bi se u trećoj knjizi, iznenada, pozabavila nogometom i životima bogatih i uspješnih. Ovo je duhovita, pametna i empatična knjiga priča o nogometašima i njihovim ženama, o životima i životnim nezgodama, a ponajviše - to je knjiga o ljudskome nesnalaženju, muškom i ženskom, u svijetu u kojem je čovjek usamljen i kada je okružen stotinama tisuća uspaljenih voajera. U svijetu u kojem te nitko ne čuje dok vrištiš u zaglavljenom liftu.

Posljednje vijesti

Zabranimo nuklearno oružje

13.12.2013 Sajam

Zabranimo nuklearno oružje