Sa(n)jam knjige u Istri

Bertijev program: ljubav na drugi pogled

 

U spomen vrsnog hrvatskog izdavača, urednika, književnika, prevoditelja i velikog prijatelja Sajma Alberta Goldsteina, 2007. godine, u suradnji s hrvatskim P.E.N. Centrom, osnovan je Bertijev program: ljubav na drugi pogled. Mnogi znalci, poznati autori, teoretičari umjetnosti, filozofi i poznavatelji pisane riječi, izvan svake merkantilnosti, na ovom programu nude, objašnjavanju i pozivaju na čitanje onih naslova kojima je medijska pozornost nepravedno uskraćena. Profesionalni izazovi i interes publike ostvaruje se stalnim izlaganjima brojnih poštovaoca Alberta Goldsteina, njegovim profesoinalnim suradnicima, a ujedno i njegovim prijateljima. Knjige otrgnute zaboravu i prozvane da budu pročitane, ove godine, tematski će pratiti najosnovnija žarišta 19. Sajma.

 

 

Nadežda Čačinovič

Nadežda Čačinovič

Petak, 13. prosinca - 11.00 DHB, Kavana Mozart Bertijev program: ljubav na drugi pogled

BIOGRAFIJA

Nadežda Čačinovič rođena je 1947. u Budimpešti. 
Školovala se u Zurichu, Bernu, Beogradu, Murskoj Soboti i Ljubljani, gdje je i maturirala.
 Filozofiju i komparativnu književnost studirala je u Ljubljani, Bonnu i Frankfurtu.
 Doktorica filozofije.

Od 1972. živi i djeluje publicistički i prevoditeljski u Zagrebu.
 Od 1972. radi na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao asistentica, docentica, te kao profesorica na katedri za estetiku.
 Radi stručnog usavršavanja i predavanja boravila je u Berlinu, Parisu, Maastrichtu i Kopenhagenu. Članica je International Association for Aestethetics

Objavila je:

Subjekt kritičke teorije , Zagreb 1980.

Pisanje i mišljenje, Zagreb 1981.

Estetika njemačke romantike, Zagreb 1987.
 

Estetika, Zagreb 1988.

U ženskom ključu, 2001.
 

Parvulla aestethica, 2004.

Žene i filozofija, 2007.

Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu; 2007.

Zašto čitati filozofe. U pedeset kratkih poglavlja.; Naklada Ljevak, Biblioteka Bookmarker, Zagreb 2009.

Članica:
 International Association for Aestethetics

Zvonko Maković

Zvonko Maković

Četvrtak, 12. prosinca - 11.00  DHB, Kavana Mozart Bertijev program: ljubav na drugi pogled

BIOGRAFIJA

Zvonko Maković diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost 1973. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1975. asistent, docent, izvanredni i redoviti profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti. Na čelu je Katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije i voditelj smjera Umjetnost 19. i 20. stoljeća na Doktorskome studiju.

Od 1968. do sada objavio je dvadesetak knjiga, što iz književnosti, što stručnih iz povijesti umjetnosti, te nekoliko zbirki eseja i izabranih kolumnističkih tekstova. Redovito se javlja u novinama kritičkim napisima u kojima se bavi različitim vidovima društvenih i kulturnih devijacija. Još za vrijeme studija počeo je raditi kao urednik kulturne, odnosno likovne rubrike u raznim novinama i časopisima u kojima je bio i stalni likovni kritičar, a paralelno s kritičarskom djelatnošću od 1971. kontinuirano objavljuje studije pretežito s područja moderne i suvremene umjetnosti. Autor je brojnih tematskih izložbi, sudjeluje na znanstvenim skupovima i u stručnim žirijima na izložbama i natječajima u zemlji i inozemstvu. Bio je nacionalni izbornik na 49. Venecijanskom bijenalu gdje je predstavio slikara Julija Knifera velikom samostalnom izložbom. Za djelatnost na području likovne kritike Maković je više puta nagrađivan, a dobio je Nagradu Hrvatske sekcije AICA-e (Medunarodnog udruženja likovnih kritičara) 2000. godine. Osim znanstvene i nastavne djelatnosti Maković sustavno objavljuje i djela s područja lijepih književnosti, prije svega poeziju. Objavio je knjige poezije: U žilama će ljepota teći, 1968; Prostor voštanice, 1969; Kraj svijeta, 1971; Komete, komete..., 1978; Ime, 1987; Točka bijega, 1990; Veliki predjeli, kratke sjene - Izabrane pjesme 2000.

Tonko Maroević

Tonko Maroević

Subota, 14. prosinca - 11.00  DHB, Kavana Mozart Bertijev program: ljubav na drugi pogled

BIOGRAFIJA

Tonko Maroević rođen je u Splitu 1941. god. Diplomirao 1963. g. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1976. (Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas). Od 1970. god. zaposlen na Institutu za povijest umjetnosti. Istražuje suvremenu hrvatsku umjetnost, objavljuje likovne kritike i rasprave u periodicima, pregovore katalozima i mapama grafike, te monografije. Književnik je i prevoditelj.

Bibliografija