Sa(n)jam knjige u Istri

Programski je namijenjen svima onima koji su željni netrivijalna štiva, stručnih razgovora, znanstvenih razgovora, znanstvenih rasprava, intelektualnih dosjetki i novotiskanih knjiga iz raznovrsnih područja nezaustavljiva ljudskog mišljenja. Čak i mala zasićenost svakodnevicom i njezinim banalnim svjetonazorom potiče na razmišljanje pa nimalo ne ćudi sve veća popularnost esejistike, znanstvenih studija, kritike, općenito zahtjevnijih knjiga.

 

 

 

Stipe Botica

Stipe Botica

Četvrtak, 12. prosinca - 16.00  DHB, Crveni salon Razgovor iza zavjese

BIOGRAFIJA

Stipe Botica rođen je u Otoku Dalmatinskom 1948. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao i diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti te latinski jezik i rimsku književnost. Na istom Fakultetu magistrirao na poslijediplomskom studiju iz književnosti obranom teme „Filip Grabovac i njegovo književno djelo” (1979.). God. 1986. obranio doktorsku disertaciju „Književno djelo Luke Botića (Veze usmene i pisane književnosti hrvatskoga romantizma)” (1986.).

Radio neko vrijeme kao srednjoškolski profesor, a od 1984. kao asistent na Katedri za usmenu književnost. Od 1987. docent na istoimenoj katedri, od 1992. izvanredni, od 1997. redoviti, a od 2002. redoviti profesor u trajnome zvanju.

Bio je pozvani gost-profesor na više fakulteta u zemlji i inozemstvu: Maribor, Pečuh, Budimpešta, Mostar, Ljubljana, Krakov, Pariz.

Od akademske godine 1994./95. do 1997./98. bio je dekanom Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Od akad. god. 2006./07. pročelnik je Odsjeka za kroatistiku.

Od 2000. do 2004. obnašao dužnost voditelja Zagrebačke slavističke škole - Hrvatskog seminara za strane slaviste.

Za svoj rad dobio više odličja, među ostalim i medalju rada (1984.) i nagradu za stručni i znanstveni rad s likom Ruđera Boškovića (1995.)

U nastavnom, znanstvenom i stručnom radu pretežito se bavi kroatističkim temama iz povijesti hrvatske književnosti i kulture, posebice usmene književnost i tradicijske kulture te kulturne antropologije. U tome je području napisao pedesetak znanstvenih i stručnih radova. Uredio je i otisnuo petnaestak knjiga.

Žarko Paić

Žarko Paić

Petak, 13. prosinca - 17.00  DHB, Crveni salon Razgovor iza zavjese

BIOGRAFIJA

Žarko Paić rođen je 1958. godine u Kutini. Docent je na Studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sociologiju kulture, teorije mode, semiotiku i vizualne komunikacije. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao iz filozofije na istom fakultetu, a doktorirao iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik. Suorganizator je s Centrom za vizualne studije iz Zagreba međunarodnog interdisciplinarnog simpozija iz vizualne kulture i umjetnosti (»Visual Construction of Culture«, Zagreb, October, 2007). Osim filozofijskih, sociologijskih i studija iz područja teorije umjetnosti i estetike, objavljuje i književne eseje. Autor je i dviju zbirki poezije (Aura, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1994, Opako ljeto, Ceres, Zagreb, 1998). Dobitnik je međunarodne autorske nagrade za literaturu austrijske zaklade KULTURKONTAKT iz Beča za 2008. godinu.

Bibliografija

Sandra Vitaljić

Sandra Vitaljić

Srijeda, 11. prosinca - 17.00  DHB, Crveni salon Razgovor iza zavjese

BIOGRAFIJA

Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. godine. 
Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije 2010. godine. 
Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu, zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Polaroid Collection u SAD-u i privatnim zbirkama.
Članica je ULUPUH- a i HDLU-a. 
Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography, San Francisco,CA i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester, NY.