Sa(n)jam knjige u Istri

Suton uz knjigu je, tradicionalno, od 2001. godine, program koji predstavlja literarno izdavaštvo u godini na izmaku s naglaskom na djela tiskana netom «ispod čekića», a koja još nisu prezentirana javnosti. Dijalog kolega, autora, nakladnika, prevoditelja i književnih kritičara, na najbolji mogući način približit će publici naslove, koji će zasigurno nakladničku godinu u trajanju obilježiti trajnim vrijednostima i posjetiocima pružiti kompletan uvid u djelo koje vrijedi pročitati. Stručna, znalačka kritika kao i emotivna autorska prezentacija, obilježja su ovog programa, kojima se iz godine u godine uvijek jednako radujemo.

 

 

 

Drago Hedl

Drago Hedl

Ponedjeljak 9. prosinca - 18.00  DHB, Crveni salon Suton uz knjigu

BIOGRAFIJA

Drago Hedl rođen je u Osijeku 1950. Nakon studija književnosti radio je kao urednik literarnog časopisa “Revija”. Od 1980. radi kao novinar i urednik u redakcijama Glasa Slavonije, Slobodne Dalmacije, Novoga lista, Feral Tribunea i Jutarnjeg lista. Surađivao je i u uglednim svjetskim novinama i časopisima. Za novinarski rad na istraživačkim temama dobio je više hrvatskih i međunarodnih nagrada.
Objavio je deset knjiga: zbirke kratkih priča, eseja i reportaža, te nekoliko publicističkih djela. Knjiga "Glavaš, kronika jedne destrukcije" dobila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje publicističko djelo u 2010. godini. U osječkom komornom kazalištu Miniteatar igrana su mu tri dramska teksta: Otkačeni u režiji Radovana Grahovac (1982.); Aerobic Story u režiji Steve Žigona (1984.) i Žar na vodi u režiji Mirjane Ojdanić (1985.). Autor je nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima je i Vukovar, završni rez (2005.), nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu 2006. Živi i radi u Osijeku i Zagrebu kao profesionalni novinar.

Kristian Novak

Kristian Novak

Utorak, 10. prosinca - 17.00  DHB, Crveni salon Suton uz knjigu

BIOGRAFIJA

Dr. sc. Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisuje diplomski dvopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 2005. godine obranivši rad pod naslovom „Njemačko-hrvatski code-switching u drami ‘Gospoda Glembajevi’ Miroslava Krleže“. Godine 2007. upisao je Poslijediplomski doktorski studij lingvistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorski rad pod naslovom „Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira“ obranio je u ožujku 2011. godine. Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija (1998. – 2009.) bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Objavio:

Obješeni (roman), Čakovec: Insula, 2005.

Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca (znanstvena monografija), Zagreb: Srednja Europa; Filozofski fakultet u Rijeci, 2012.

Črma mati zemla (roman), Zagreb: Algoritam, 2013.

Milorad Popović

Milorad Popović

Subota, 14. prosinca - 17.00 DHB, Crveni salon Suton uz knjigu     

BIOGRAFIJA

Milorad Popović rođen je 1957. u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Objavio je sedam knjiga poezije: Sa trga glodara, Ce­tinje, 1981., So Jude, Cetinje, 1982., Nema više klađenja, Pod­gorica, 1985., Red se polako za­vodi, Nikšić, 1987., Ce­tinjski ljetopis, Podgorica, 1991., Nesigurna zemlja, Cetinje, 2005., i Raskršća, Cetinje, 2008., te knjige eseja: Mali na­rod i nacionalizam, Cetinje, 1997., Crnogorsko pitanje, Ulcinj, 1999., Po­dijeljena nacija, Podgorica, 2010., i Njegoš i crnogorska nacija, Cetinje, 2011. Poezija i eseji prevedeni su mu na de­setak stranih jezi­ka. Dobitnik je više nagrada za književnost. Ima status istaknutoga kul­turnog stvaraoca Crne Gore. Dobitnik je književne nagrade Meša Selimović za svoj roman prvijenac „Karnera“ 2013. godine.

Bekim Sejranović

Bekim Sejranović

Subota, 14. prosinca - 18.00 DHB, Crveni salon Suton uz knjigu        

BIOGRAFIJA

Bekim Sejranović rođen je 1972. u Brčkom. Osim što piše romane, autor je studije 'Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova'. Prevoditelj je i priređivač antologije kratke norveške priče, a jedno vrijeme je predavao južnoslavenske književnosti na fakultetu u Oslu, u kojem živi od 1993. Trenutno živi u Ljubljani, odnosno na relaciji Ljubljana-Oslo-Brčko. Za svoj književni prvijenac “Nigdje, niotkuda” (2008), dobio je nagradu Meša Selimović koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Napisao je i roman 'Ljepši kraj' (2010). Oba romana izašla su i na norveškom jeziku, na kojemu je Sejranović dosad objavio nekoliko priča pisanih izvorno na norveškom. 2013. godine objavio je novi roman “Sandale” (V.B.Z.).

Aleksandar Stanković

Aleksandar Stanković

Ponedjeljak 9. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Suton uz knjigu

BIOGRAFIJA

Aleksandar Stanković rođen je 1970. u Subotici. U Karlovac se preselio 1977. a u Zagreb 1985. Od 1990. do 1995. studirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a 1995. prošao na konkursu za novinara Hrvatskog radija. Godine 1998. radio je emisiju “Poligraf” na prvom programu, a od 2000. na HTV radi emisiju “Nedjeljom u dva”. Knjigu pjesama Jutra pobijeđenih objavio je 2001, a 2010. godine zbirku Igor Mandić na mjesecu, 2013. godine objavio je knjigu Sto faca i Aca.

Vojo Šiljak

Vojo Šiljak

Nedjelja, 8. prosinca - 18.00  DHB, Crveni salon Suton uz Voju

BIOGRAFIJA

Vojo Šiljak rođen je 1941. godine u mjestu Bolč pokraj Bjelovara. U novinarstvu je od 1963, prvo kao suradnik, pa urednik "Studentskog lista". Godine 1965. zaposlio se na Televiziji Zagreb, a 1969. počeo raditi i na radiju. Od 1968. do 1969. radio je u tjedniku za kulturu "Telegram", a zatim opet na Radiju Zagreb do umirovljenja 2006. Na Radiju Zagreb, Radiju Sljeme odnosno Hrvatskom radiju vodio je mnoge popularne emisije: Taksi za Babilon, Zeleni megaherc, Crvena jabuka, Vikend program nedjeljom, Ulicama kružim ne bih li se sreo... Šest je godina bio glavni urednik Drugoga programa Radio Zagreba.
 Na Televiziji Zagreb odnosno Hrvatskoj televiziji vodio je emisije Mali noćni razgovori, Kviz DO RE MI, Crno-bijelo u boji i dr. Surađivao je u Poletu, Plavom vjesniku, Vjesniku u srijedu... Za svoj je rad dobio ove nagrade: "Marija Jurić Zagorka", prva i druga nagrada na Festivalu radija na Ohridu, "Ondas" u Barceloni, "Prix Marulic", nagrada HRT-a za životno djelo "Ivan Šibl".

Goran Vojnović

Goran Vojnović

Subota, 7. prosinca - 18.00  DHB, Crveni salon Suton uz knjigu

BIOGRAFIJA

Goran Vojnović, rođen 1980. u Ljubljani, redatelj je i scenarist, autor više kratkih filmova i dugometražnog filma Piran – Pirano. U regiji je poznat kao autor romana Čefuri raus! (2008.), koji je u Sloveniji privukao pozornost čitatelja, kritičara i policije, 2009. osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju. U pripremi je i njegova filmska verzija. Krajem 2011. izašao je Vojnovićev drugi roman Jugoslavija, moja domovina, čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana. Goran Vojnović kolumnist je slovenskog časopisa Dnevnik, a izbor svojih kolumni objavio je u knjizi Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra (2010.).