21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

10.03.2015

LIBERIAMO LE PAROLE /OSLOBODIMO RIJEČI

 

Erri de Luca,  poznati talijanski pisac, novinar, prevoditelj i aktivist izazvao je posljednjih mjeseci svojim esejom  „La parola contraria“ („Riječ protiv“) veliku pozornost svjetske kulturne javnosti. Radi se o eseju u kojem De Luca iskazuje vlastita razmišljanja o situaciji u kojoj se trenutno nalazi. Naime, De Luca već dugi niz godina podržava No TAV - pokret otpora talijanske pokrajine Val di Suse, koji se protivi izgradnji brzog vlaka Lyon – Torino. Osnovni je razlog ekološki, jer taj projekt zahtijeva probijanje tunela kroz planine pune azbestnih naslaga. De Luca je u rujnu 2013. dao intervju za Huffington Post online u kojem, između ostalog, izjavljuje kako projekt treba „sabotirati“, a gradilišta uništiti, čime je „zaradio“ tužbu za „poticanje na krivično djelo“.

I tako će se 16.ožujka 2015. u Torinu, tom izvanrednom autoru suditi za slobodu mišljenja, a zbog jedne izgovorene riječi prijeti mu kazna od pet godina zatvora. Suditi će se slobodi govora, pravu na osobno mišljenje, pravu na neslaganje s vlašću. Kao podrška Erriju i općenito borbi za slobodu riječi veliki se broj ljudi i institucija iz cijeloga svijeta okupio oko web stranice IOSTOCONERRI, čiji je moto „Le parole non si processano, le parole si liberano“ („Riječima se ne sudi, riječi zaslužuju slobodu“).  

Erri de Luca rođen je 1950. u Napulju, u kojem često pronalazi inspiraciju za svoje priče. Njegov prvi roman „Nonora, nonqui“ objavljen je 1989. godine, a do danas je izdao mnoštvo knjiga prevedenih na više od 30 svjetskih jezika. Ovaj plodan autor bivši je aktivist Lottecontinue, kolumnist i prevoditelj „Biblije“ sa starohebrejskog. Dobitnik je mnoštva svjetskih priznanja za književnost i smatra se jednim od najvažnijih i najutjecajnijih talijanskih suvremenih pisaca. U Hrvatskoj su mu u izdanju Meandra objavljene dvije knjige – „Tri konja“ i „Dan prije sreće“, a ubrzo izlazi i treća, „Irenina priča“. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Erri de Luca osobno je kamionom vozio humanitarnu pomoć.

Za podršku Erriju kliknite na  www.iostoconerri.net 

 

 

 

Posljednje vijesti