21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

17.09.2015

21. Sa(n)jam knjige u Istri temom Otok-Geto-Azil otvara raspravu o novovremenoj getoizaciji slobode govora i slobode misli te o suvremenim pozicijama migranata, azila i azilanata, a otokom će se baviti i kao utopijskim mjestom i paradigmom poetičnog i literarnog prostora. Tako će se više nego ikada, nažalost, dotaknuti aktualnost trenutka. Kažemo nažalost, zbog onih koji hodaju i kojima su oči uprte u obećanu zemlju Europu kao mjestu utočišta i nade, a dočekuje ih Festung Europe najjači do sada. Europa je danas sa svojim novim poretkom postala otok, a s Lampedusom na jugu i zapadnobalkanskom rutom na istoku  istovremeno mjesto utopije i distopije. Na 21. Sajmu otvorit će se mnogobrojne rasprave i problemske situacije s kojima je danas suočen suvremeni tzv. globalni svijet, koji je, iako  zamišljen kao prostor boljeg života, ispod površine samo močvara prepuna neriješenih problema, između inih i onih koji se tiču identiteta, a s tim u vezi i nasilja i potrebe za pripadnošću iz kojih su činjenično povijesno izgrađena geta, kojih se, istina, sramimo, ali ih se nikad stvarnosno i mentalno nismo oslobodili. 

Sajam će okupiti niz hrvatskih i inozemnih književnika, strip-autora, znanstvenika i kulturologa koji će predstaviti svoja najnovija djela te na zadanu temu raspravljati literarno-poetski, filozofsko-antropolški, politički i pravno.

Regionalni fokus

Kulturno-umjetnička scena grada Beograda predstavit će se kao poseban ovogodišnji regionalni program koji će se ostvariti kao žarišna tema Pula čita Beograd. Više od deset beogradskih književnika i umjetnika sudjelovat će u ovom multimedijalnom programu koji obuhvaća izdavačku, literarnu, znanstvenu, ilustratorsku i stripovsku, glazbenu i filmsku scenu Beograda.

 

Art & Music na Sajmu

Suradnja s kultnim pulskim festivalom Art & Music, koji od svog osnutka (1993. godine) promovira glazbu i strip kao temeljne odrednice festivala, nametnula se vrlo prirodno i spontano. Kvalitetan glazbeni program i strip radionice u maniri Art & Musica uzbudljive su novosti ovogodišnjeg sajamskog izdanja.  

Strip na sajmu

Nastavljamo s promocijom strip literature pa nas i ove godine očekuju promocije stripova i grafičkih novela, druženje s domaćim i inozemnim strip autorima, ali i panel diskusije koje će obuhvatiti svu aktualnost sajamske teme s onim strip autorima koji se u svom radu dotiču slobode govore, političkog aktivizma i kritike društva.

 

 

Posljednje vijesti