Sa(n)jam knjige u Istri

Doručak s autorom

Ahmet Ümit

Sudjelovali su: Ahmet Ümit i Vojo Šiljak

Stručne suradnje, poznanstva i prijateljstva ostvarena na prošlogodišnjem Sajmu između turske i hrvatske književne scene, nastavljaju svoje aktivnosti i na ovogodišnjem izdanju. U programskom dijelu Bijelo i Crno more pridružio nam se turski autor Ahmet Ümit, koji nam je predstavio dvije svoje knjige Magla i noć te Memento za Istanbul.

Gost Voje Šiljka na današnjem doručku bio je turski pisac krimića Ahmet Ümit kojeg je Šiljak upitao kakav je doručak u Turskoj.

- Mi Turci imamo problem kada putujemo jer je naš doručak zaista obilan. Na stolu su sirevi, povrće, džemovi, med, kajmak, kobasica, omlet i još puno toga, kazao je Ümit.

Šiljak je autora prisjetio da je prilikom dodjele Nobelove nagrade Orhanu Pamuku izjavio da je to izvrsna prilika za Tursku i turske pisce da postanu prepoznati u svijetu.

- Činjenica da je jedan pisac osvojio Nobelovu nagradu od velike je važnosti za književnost zemlje iz koje dolazi i Pamuku sam čestitao s velikim oduševljenjem. No ovdje treba dodati i da nagrade nisu ono po čemu se može mjeriti kvaliteta književnog djela, kazao je Ümit.

Na upit zašto prvenstveno piše kriminalistička romane Ümit odgovara da je tijekom godina, kako ga ne bi uhapsili, počeo pomalo i razmišljati kao policajac. On je dodao i da je u početku policajce mrzio, no da ih sada pokušava razumjeti te da misli da su i oni žrtve sistema. U svom najpoznatijem romanu "Ubojstvo sultana" Ümit se bavi pričom ubojstva oca koja po njemu ima simbolično značenje.

- Ubojstvo oca može se čitati i kao obračun sa starom kulturom. Takva se vrsta ubojstva u Turskoj jako rijetko događa, a ja sam s tim romanom htio objasniti kako je do tog ubojstva moguće doći. Društvo koje se ne može obračunati s očevima, pa makar i na taj krajnji način je društvo koje ne može napredovati.

(GLAS ISTRE)

 

 

Prethodna / Sljedeća