Sa(n)jam knjige u Istri

14. Sa(n)jam knjige u Istri

Pulski festival knjiga i autora
Središnja tema: Literarni nomadi
4.-11. prosinca 2008.
Dom hrvatskih branitelja

Sa(n)jam knjige u Istri, po četrnaesti put, svečano je otvoren pod režijom Matije Ferlina. U performansu svečanog otvorenja sudjelovali su Ivana Roščić, Roberta Milevoj, Andrea Gotovina i Kazuhiro Tamaki, a protokolu otvorenja sudjelovali su gradonačelnik Pule Boris Miletić i župan Istarske županije Ivan Jakovčić.

Nakon Vikenda knjižničara i otvorenja izložbe fotografija Putevi Jakoba Goldsteina, stigli su Utorkaši sa starim bibliobusom punim knjiga i splitskih autora te četvrtom knjigom u sunakladištvu s Frakturom.

Ove godine imamo novi program, Autori iz susjedstva, kojeg smo stvorili kako bismo približili nakladništvo i autore regije, u kojemu su se predstavili Ivan Kordić, Mile StojićJasna Šamić iz Bosne i Hercegovine, Olivera Kujundžić Vujica Ognjenović iz Crne Gore, Vladimir Arsenijević, Vladislav Bajac, Goran Marković i Teofil Pančić iz Srbije. Po prvi put u Puli zajedno izlažu nakladnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Uz 50 nakladnika iz regije, na Sajmu su po običaju i gotovo svi hrvatski nakladnici (250)18.500 naslova.

U raznolikom i zanimljivom popratnom programu nazvanom By the Book uživali smo u izložbama, koncertima, filmskim premijerama i performansima. Otvorili smo zaboravljene gradske prostore: bivša galerija Milotić opet je otvorila vrata, kao i Narodna obrana, koja će se po prvi puta naći u ulozi izložbenog prostora. Na pulskom Forumu otvorena je izložba Mirka Ilića, poznatog hrvatskog dizajnera svjetskog ugleda, Paula Buckleya, art direktora Penguin Booksa i Igsu Liu, art direktorice W.W. Norton Books & Co., te izložba 50 najljepših knjiga Amerike po izboru AIGA (najstarijeg i najvećeg američkog udruženja dizajnera), skupnog naziva Tvornica lijepih knjiga. U Pulu je glazbeni nomad Darko Rundek premijerno predstavio projekt BetWeen, a srpski redatelj Goran Marković hrvatsku premijeru filma Turneja.

Ove godine Sajam je predstavio novu knjižnu manifestaciju, Festival dječje knjige MONTE LIBRIĆ. Prvi Festival dječje knjige održat će se istovremeno s velikim Sajmom, gdje će preko 50 nakladnika izložiti do sada najveći izbor dječjih knjiga. S djecom su se družila i svoje priče pričala najpoznatiji hrvatski dječji autori: Mladen Kušec, Zvonimir Balog, Helena i Zvonimir Bulaja, Miro Gavran, Maja Glušević, Hrvoje Hitrec, Pajo Kanižaj, Sanja Lovrenčić, Danijel Načinović, Sanja Pilić, Sanja Polak i Melita Rundek.

Ove godine tema Sajma su Literarni nomadi, književnici i znanstvenici koji ne samo da djeluju u novim sredinama, već su i svojim stvaralaštvom postali dio kulture zemlje koju su odabrali kao svoju novu domovinu, literarno se izražavaju novim jezikom, a u temama i motivima oslonjeni su kako na kulturu iz koje dolaze tako i na onu u koju su došli. Neki od nomada u Puli su češki pisac Jirij Gruša, diplomat i predsjednik svjetskog PEN-a, Kenneth White, škotski pjesnik i teoretičar nomadizma, najprevođeniji bugarski pisac Georgi Gospodinov, poznati suvremeni mađarski pisac rumunjskih korijena Gyorgy Dragoman, Marica Bodrožić, autorica hrvatskih korijena koja piše na njemačkom jeziku i u Njemačkoj je vrlo zapažena, Bora Ćosić i ostali. Ovu temu tematizirao je i teorijski skup Nomadske (op)sesije, pod vodstvom mladog filozofa Srećka Horvata, uz Mikhaila Ryklina, jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih suvremenih ruskih filozofa i intelektualaca, njemačkog dramaturga Michael Haerdter, profesor postkolonijalne teorije s Yalea Mokhtar Ghambou

Knjige i autore predstavili su već dobro znani programi: Doručak s autorom i Bertijev program – ljubav na drugi pogled u Kavani Mozart, Suton uz knjigu i Razgovori iza zavjese u Koncertnoj dvorani i Dani knjižničara u Gradskoj knjižnici, a tu su i duge festivalske Noći u Cvajneru.

Vrhunac sajamskih događanja i ove je godine bila dodjela knjižne nagrade Kiklop, ima mali jubilej – peto izdanje, 10. prosinca 2008. godine u hotelu Histria.

 

Stranicu 14. Sajma knjiga možete pogledati ovdje!