Sa(n)jam knjige u Istri

15. Sa(n)jam knjige u Istri

Pulski festival knjiga i autora
4.-13. prosinca 2009.
Dom hrvatskih branitelja

Odustajanje glavnog sponzora i velika financijska kriza u kojoj se 15. Sa(n)jam knjige u Istri našao tek tri tjedna prije otvaranja nesumnjivo su dobrim dijelom obilježili jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija u Istri i najpopularnijeg festivala knjiga i autora u Hrvatskoj. Nakon što je ruski grad Himki nakon višemjesečnih pregovora, uz izravno posredovanje pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, neočekivano odustao od sponzoriranja Sajma, organizatori su bili prinuđeni na javni apela za pronalaženje sredstava i pomoći da se Sajam konačno i održi.

Sajam je ponajprije srezao troškove gdjegod je to bilo moguće: odustalo se od tiskanja tradicionalnog kataloga, najvećeg dijela promidžbenih i tiskanih materijala, scenografije, domjenaka, uobičajenih bonova za ručak gostiju Sajma te su na koncu dogovorno svi honorari suradnika Sajma umanjeni za 50 posto, vlastitim je naporima pronašao sredstva iz donacija privatnih tvrtki i institucija za održavanje manifestacije. Brojne male tvrtke, privatne osobe i autori donirali su svoje usluge i nastupe, poput Livia Morosina i Vlade Kreslina koji su nastupali na otvorenju Sajma, dok je Morosin skladao i posebnu himnu Sajma.

Sajam je ove godine svečano otvorila njegova najveća međunarodna literarna zvijezda, veliki argentinski pisac s kanadskom putovnicom Alberto Manguel, autor znamenite Povijesti čitanja koji je u sklopu programa Suton uz knjigu predstavio najnoviji prijevod svoje knjige Biblioteka noću. U prodajnom dijelu ove je godine sudjelovalo više od 300 nakladnika, uz hrvatske bili su prisutni i nakladnici iz regije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Za razliku od ranijih izdanja 15. Sa(n)jam knjige u Istri nije ima jednu središnju temu već je naglasak stavio na oživljavanje nekih od najzanimljivijih ideja i programa iz svoje povijesti. Ukupno je u deset dana Sajma održano 66 programa. Posebno su se izdvojila dva programa koja su imala i obljetnički značaj: program Vikend knjižničara, koji se ove godine održao po deveti put, velikim je dijelom bio povezan uz proslavu 60. godišnjice Sveučilišne knjižnice u Puli. Posjetiteljima Sajma prezentirana je izložba replika najzanimljivijih knjiga koje se čuvaju u trezoru ove knjižnice pod nazivom 15 pulskih knjiga za 15 godina Sajma autorice Ide Grujić, prikazan je dokumentarni film o povijesti Sveučilišne knjižnice a vrhunac je bilo otvaranje Trezora same knjižnice u nedjelju 6. prosinca u 12 sati kad je gostima Sajma predočeno povijesno knjiško blago koje se čuva u Puli. Drugi poseban program bio je vezan uz nekoliko obljetnica a zajednička im je poveznica bio pionir astronautike Herman Potočnik Noordung. Program Dragana Živadinova Pula u orbiti održan je s jedne strane u povodu Međunarodne godine astronomije i obilježavanje 140. godišnjice Pulske zvjezdarnice ali i 80. obljetnice Potočnikove smrti i objavljivanja njegove knjige Problem putovanja svemirom.

Voditelj Vojo Šiljak imao je priliku u Doručaku s autorima opušteno razgovarati s Albertom Manguelom, koji je prva tri dana Sajma bio istinska sveprisutna zvijezda, slovenskim kantautorom Vladom Kreslinom koji je prvog dana Sajma održao i koncert u Rock klubu Uljanik, ruskim piscem litvanskog podrijetla Ergali Gerom, Miljenkom Jergovićem, Draganom Živadinovim, portugalskim književnikom Rui Zinkom, Slobodanom Šijanom, Vjekoslavom Vojom Radoičićem, Predragom Lucićem te na koncu Vladimirom Stojsavljevićem.

Program Pjesnici nadomak ringa, održavan u kaiću Dragi kamen, u isto je vrijeme bio posveta 12. Sajmu koji je za središnju temu imao upravo poeziju a s druge strane i pulskom boksačkom šampionu Mati Parlovu, ljubiteljem poezije čiji se matični BK Pula nalazi u neposrednom susjedstvu (Žarko Paić, Marko Pogačar, Milan Rakovac, Sead Begović, Predrag Lucić i Davor Mandić). U Bertijevom programu: ljubav na drugi pogled, svoj izbor knjiga ponudili su Zvonko Maković, Iva Grgić i Miroslav Bertoša. Američki filozof, u Razgovoru iza zavjese, Daniel Dennett, koji je prema mišljenju mnogih jedan od najvećih živućih mislilaca, predstavio je najnoviji prijevod svoje popularne knjige Kraj čarolije: religija kao prirodna pojava.

Jedan od tri programa posvećenih Puli bio je Sve je u Puli rock’n’roll, a Milan je Rakovac proslavio svoj 70. rođendan upravo na Sajmu, u mrak@clubu programu, u kojem su uz slavljenika sudjelovali Tamara Obrovac, Livio Morosin i Aljoša Pužar.

Lani uveden program Autori iz susjedstva ove je godine ugostio Vladimira Arsenijevića, Radivoja Dinulovića, Jasmina Imamovića te posebno Slobodana Šijana, legendarnog filmskog redatelja koji je pobudio veliku medijsku pozornost. Po peti i posljednji put splitski Utorkaši donijeli su u Pulu novu knjigu, Naši sakramenti koju su predstavili u kultnom caffe baru P14.

Na velikoj pozornici glavne dvorane 15. Sajma knjige u Istri 11. je prosinca, skromnije nego ranijih godina, održana svečanost proglašenja i uručenja knjižnih nagrada Kiklop za 2009. godinu. Nagradu za životno djelo, koja je utemeljena ove godine, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, dodijelila je na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa prof. Aleksandru Flakeru.

Organiziran je i Okrugli stol na temu Kako financirati vaninstitucionalne projekte u kulturi?, a u diskusiji su sudjelovali Vladislav Bajac, nakladnik iz Beograda, Janko Rožič, arhitekt iz Ljubljane, Seid Serdarević, nakladnik iz Zagreba, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Boris Vincek, novinar Glasa Istre te Magdalena Vodopija, direktorica pulskog Sajma dok je moderator bio Ranko Borovečki.

Drugo izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić i ove godine bilo je sastavni dio Sa(n)jam knjige u Istri. Cijeli je prvi kat Doma hrvatskih branitelja bio Monte Librić na koji se ulazilo kroz mračan i magičan tunel, na čijem kraju se nalazila riznica riječi, slika i mašte. Brojne slikovnice, romani, spomenari, enciklopedije i zbirke dječjih pjesama dočekali su najmlađe čitatelje. Uz izložbu najvažnijih izdanja knjiga za djecu, pedagoške, psihološke, didaktičke i ostale stručne literature, na Monte Libriću su se svakodnevno održavali susreti s omiljenim autorima, kreativne radionice, pričaonice, pisaonice i crtaonice.

 

Stranicu 15. Sajma knjiga možete pogledati ovdje!