Sa(n)jam knjige u Istri

17. Sa(n)jam knjige u Istri

Pulski festival knjiga i autora
Središnja tema: Identitet drame – drama identiteta
2.-11. prosinca 2011.
Dom hrvatskih branitelja

Sedamnaesto izdanje Sa(n)jma knjige u Istri ugostilo je više od 200 izdavača koji su izložili više od 15.000 knjiga, a u sedamdesetak programa nastupilo je 250 gostiju, čime Sajam i dalje opravdava epitet autorskog. Tema sajma Identitet drame – drama identiteta ušla je u gotovo sve pore programa na sličan način kao što je to bio slučaj i s prošlogodišnjom temom Knjiga i film. U sklopu Sajma, čiji je centar i ove godine bio Dom hrvatskih branitelja održao se i Festival dječje knjige Monte librić, a knjižna nagrada Kiklop bila je dodijeljena u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

Prvoga prosinca Sajam je kao prvim gostima otvorio vrata domaćim knjižničarima, koji su u cjelodnevnom programu mogli prvi vidjeti što nova nude hrvatski izdavači. Od brojnih inozemnih, domaćih i regionalnih autora svaki je na svoj način progovorio o kazalištu i identitetu, valja izdvojiti: velikog pjesnika, prozaika i scenarista Abdulaha Sidrana, iznimno važnu njemačku teoretičarku Eriku Fischer-Lichte, austrijsku zvijezdu u usponu Thomasa Glavinica, pa Franza Hammerbachera, dramatičare i redatelje Mate Matišića, Slobodana Šnajdera, Miru Gavrana, Mirka Kovača, Olivera Frljića (uz kojega Sajam ove godine, zahvaljujući Istarskom narodnom kazalištu, ponudio gledateljima hrvatsku premijeru njegove predstave "Leksikon YU mitologije"), Dušana Jovanovića, Arsenija Jovanovića, Mani Gotovac… U godini pedesete obljetnice Andrićeve Nobelove nagrade za književnost i trideset godina od smrti barda hrvatske književnosti Miroslava Krleže Pulski festival knjige i autora obilježio je ove dvije značajne obljetnice.

Započelo je glazbom etno sastavom Veja, a voditelj otvorenja, kao tolikih tako i ove godine, Vojo Šiljak, za govornicu pozvao je pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, istarskog župana Ivana Jakovčića i direktoricu Sajma Magdalenu Vodopiju, dok je čast otvorenja pripalo bosanskohercegovačkom književniku Abdulahu Sidranu.

U Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srdaca na vrhu pulskoga Uspona De Ville, posljednjeg dana 17. Sajma knjige u Istri, 11. prosinca 2011., u podne, održano je svečano proglašenje i uručenje knjižnih nagrada Kiklop za 2011. godinu. Ove godine na prijedlog Upravnog odbora knjižne nagrade, Kiklop 2011. za životno djelo dodijeljena je Predragu Matvejeviću.

 

Stranicu 17. Sajma knjiga možete pogledati ovdje!