Sa(n)jam knjige u Istri

Lokacije Sajma

Dom hrvatskih branitelja

izdanje je još iz 1872. kada je podignuta prva zgrada pulskoga elitnog časničkog kluba Marine-Kasino (članovi su viši časnici pripadnici visoke aristokracije i plemstva), središta kulturnoga i društvenog života austrijske Mornarice, koja je četrdeset godina kasnije srušena i na istome mjestu prije točno sto godina, 1913, sagrađena i otvorena nova, daleko veća i prostranija (15.000 m2), ova današnja zgrada Mornaričkog kasina, danas Doma hrvatskih branitelja, s mnoštvom dvorana različitih namjena (klubovi, saloni, koncertne i plesne sale, kazališna dvorana, kino, restorani, kavane, barovi, kafeterije, pivnice, vinoteka, knjižnica, čitaonice, streljana, soba za biljar, kartašnice, igraonice, brijačnice…)

Navigacija

 

 

 

Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca

Arheološkog muzeja Istre bivša je crkva sa samostanom podignutim 1908. godine kojega su redovnice napustile u vrijeme posljednjega pulskog egzodusa. Od 1958. pripada Arheološkom muzeju najprije kao deponij, a potom je, od 2011, preuređen u muzejsko galerijski prostor koji je lani Turistička zajednica proglasila najljepšim galerijskim prostorom Hrvatske.

Navigacija

 

 

 

Galerija Cvajner

s kunst kavanom djeluje od polovice 90-ih godina prošloga stoljeća s više stotina zapaženih likovnih izložbi i ostalih kulturnih manifestacija pod multimedijskim okom pulske dame, kustosice Gorke Ostojić Cvajner.

Navigacija

 

 

 

 

 

Kino Valli

je prvo pravo i jedino očuvano kino u Puli. Smješteno je na popularnoj šetnici Giardini u centru grada i uklopljeno u nekadašnje kamene zidine koje potječu još iz Antike. Sa svojom stoljetnom tradicijom prikazivanja filmova, ova je kinodvorana dala velik doprinos kulturi i društvu grada čija filmska povijest seže daleko u prošlost.

Navigacija

 

 

 

 

Hotel Pula

dominantno se uzdižući nad morskom obalom, smješten je nekoliko metara od prekrasne borove  šume koja vodi do obale s pitomom šljunčanom plažom. Udaljen je samo dva kilometra od povijesnog središta Pule. Prostor njegovog night cluba nekada je bilo kultno mjesto za zabavu. Danas se u tom prostoru povremeno održavaju glazbena i kulturna događanja.

Navigacija

 

 

 

 

Caffé bar P14

dobio je ime i prezime jednostavno, po ulici i broju, Preradovićeva 14. Devedesetih poznati pulski kafić, a posljednjih godina mjesto okupljanja studenata i profesora susjednog pulskoga sveučilišta s povremenim književnim ili glazbenim događanjima.

Navigacija

 

 

 

 

Srpski kulturni centar Pula

Novotvoreni Centar sam po sebi je mjesto na kojem se razmjenjuju ideje i kreativnost i čiji je osnovni cilj doprinijeti afirmaciji srpske kulture u Istri i dodatnom zbližavanju dva naroda i dvije države. Centar je otvoren zajedničkim snagama lokalne samouprave, Grad Pule i Županije, Vlade RH i Republike Srbije te srpske zajednice u Istri.

Navigacija

 

 

 

Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Gradska knjižnica i čitaonica Pula – središnja je, matična i najveća narodna knjižnica u Istarskoj županiji. Kroz osnovnu knjižničnu djelatnost i programske aktivnosti djeluje kao informacijsko, kulturno, obrazovno i socijalno središte grada Pule i šire okolice. Svojim radom obogaćuje gradski kulturni i javni život, sustavno promiče i čuva zavičajnu kulturu i pisanu baštinu.

Navigacija

 

 

 

 

Galerija Makina

otvorena je 2009. godine s težištem na izlaganju umjetničke fotografije a vodi je umjetnički i filmski fotograf, galerist Hassan Abdelghani.

Navigacija