Sa(n)jam knjige u Istri

OVOGODIŠNJI PROGRAMI

U jedanaest sajamskih dana očekuje nas više od sto programa: promocija knjiga i autora, okruglih stolova, panel diskusija, stručnih skupova, izložbi, performansa, filmova, koncerata… Suvremeno tematiziranje "1914." i "stripa" u njezinim povijesnim i kulturološkim kontekstima posebno su osmišljeni u programima koji se dotiču tematskih odrednica: Jučerašnji svijet, Puna je Pula, Café Herrenhof, "Mlada Bosna" u egzilu te Jučerašnji svijet u stripu.

Ovogodišnji 20. Sajam svoj će okrugli jubilej obilježiti s gotovo svim dosadašnjim tradicionalnim programima. Novi naslovi u književnoj produkciji, novi modeli predstavljanja autora, okrugli stolovi, kvalitetne rasprave o knjizi, književnosti, kulturi i društvu, kao i popratni programi s filmovima, koncertima, izložbama, performansima…, odvijat će se na programima Doručak s autorom, Bertijev program: Ljubav na drugi pogled, Suton uz knjigu, Razgovor iza zavjese, Istra ispod kore, Autor čita autora, Revija filma, Bijelo i crno more, Druga obala / L'altra costa…, programi su koji pulski Sajam čine jedinstvenim i prepoznatljivim.

Stručni i znanstveni skupovi i ove godine bit će neizostavni dio sajamskih događanja, a ostvarit će se na Fellowship programu – Kumpanija od libra te na Međunarodnoj konferenciji Nakladništvo – trendovi i konteksti s temom Digitalni autori i elektroničke knjige.

 

 

OPISI PROGRAMA

 

Jučerašnji svijet

S glavnim ovogodišnjim programom Jučerašnji svijet Sajam otvara raspravu o događanjima koji su prethodili 1914., o geopolitičkoj, socijalnoj i kulturnoj promjeni iza Velikog rata te njezinom utjecaju na suvremeni svijet u kojemu, nažalost, neka zbivanja itekako podsjećaju na nemilo vrijeme stoljeće unazad. Značajna imena srednjoeuropske kulturne scene, suvremeni književnici, povjesničari, intelektualci, kulturolozi, umjetnici…, tematizirat će 1914., njezine tragove, posljedice i refleksije na suvremenost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jučerašnji svijet u stripu

Pulski festival knjiga i autora svoj prostor otvara stripu, nepravedno zapostavljenom mediju koji u sebi krije cijeli svemir zanimljivih priča u slikama i riječi. Koliko je strip alkemija, a koliko zanat pričat ćemo s domaćim i inozemnim autorima koji itekako znaju posao, ali i sa domaćim izdavačima stripa, vjerojatno najromantičnijim luđacima knjiškog izdavaštva u Hrvatskoj. Pulu će pohoditi sjajna gošća iz Kanade Nina Bunjevac, uvijek zabavan gost iz Beograda Aleksa Gajić, Francuzi Kris i Mael te jake domaće snage - Igor Kordej i Darko Macan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Puna je Pula

U programu Puna je Pula čiji naziv dugujemo tradicionalnoj pjesmi i njezinom tvorcu, velikom istarskom intelektualcu, znanstveniku i pjesniku Miju Mirkoviću – Mati Baloti, tema Sajma po prvi put neposredno i izravno u žarište zanimanja postavlja svoj grad – Pulu. Program će se baviti kulturološkim, sociološkim, antropološkim, urbanim i inim studijama o gradu, nekadašnjoj najvećoj ratnoj luci Austro-Ugarskog Carstva.

 

 

 

 

"Mlada Bosna" u egzilu

Tema Sajma prirodno je nametnula potrebu da se u njezinoj programskoj shemi žarišno obradi i kulturna scena Bosne i Hercegovine te grada Sarajeva, koji je i kojeg je 1914. trajno obilježila u svjetskoj povijesti. Mladi bosanski autori koji ne žive u Bosni, a koji se u svom pismu permanentno dotiču Bosne i Sarajeva, predstavit će se u programu pod nazivom "Mlada Bosna" u egzilu.

 

 

 

 

Café Herrenhof

Program nazvan po kultnoj bečkoj kavani Café Herrenhof, koju su posjećivali poznati umjetnici, kao Joseph Roth, Karl Kraus, Hermann Broch i mnogi drugi, simbolično i s nostalgijom podsjeća na vrijeme kada je povezanost umjetničkog svijeta s kavanama bila dio svakidašnjice, mjesta na kojima se umjetnost živjela i stvarala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okrugli stolovi

Različite pozicije viđenja i interpretiranja problematike zadane teme i žarišta otvorila je mogućnost da se na 20. Sajmu održi do sada najveći broj okruglih stolova na kojima će o predratnom, ratnom i poslijeratnom vremenu s političke, povijesne, umjetničke i kulturne pozicije govoriti i kritički raspravljati uvaženi domaći i inozemni književnici i znanstvenici. Jučerašnji svijet, atentat kao pojam, Trst, Rijeka i Pula, značajni gradovi i luke austrougarskog Carstva i strip danas dio su referentnih točaka kojih će se sudionici dotaći na okruglim stolovima, a jedan od njih bit će posvećen i samim čitateljima u čast 20. godina Sajma.

 

 

 

Doručak s autorom

Izvan protokolarnih stega, ali s visokim profesionalnim zahtjevnostima, Doručak s autorom program je koji na najbolji mogući način povezuje autora, njegovo djelo i čitalačku publiku, a traje u dugom neprekinutom nizu od 2001. godine. Voditelj programa Vojo Šiljak i ove će godine s gostima autorima “protresti” sajamske teme na već prepoznatljivo ležeran i zanimljiv način.

 

 

 

Bertijev program: ljubav na drugi pogled

Albert Goldstein, vrsni hrvatski izdavač, urednik, književnik i prevoditelj bio je veliki prijatelj Sajma. Njemu u spomen, u suradnji s hrvatskim P.E.N. centrom, 2007. godine osnovan je Bertijev program: ljubav na drugi pogled, na kojem Bertijevi suradnici i prijatelji pozivaju na čitanje onih naslova kojima je medijska pozornost nepravedno uskraćena. Knjige otrgnute zaboravu i prozvane da budu pročitane tiču se središnje teme 20. Sajma.

 

 

 

Suton uz knjigu

Suton uz knjigu program je koji predstavlja literarno izdavaštvo u godini na izmaku s naglaskom na djela tiskana netom, još mokra iz tiskarskog stroja, a koja još nisu predstavljena javnosti. Dijalog kolega, autora, nakladnika, prevoditelja i književnih kritičara, približit će publici naslove koji će obilježiti nakladničku godinu u trajanju. Ove godine Suton je posebno usmjeren poeziji.

Na Sutonu uz poeziju predstavit će se suvremeni bosanski pjesnici: Marko Vešović, Asmir Kujović i Almin Kaplan. 

 

 

 

Razgovor iza zavjese

Uz najnovija publicistička izdanja program nudi niz stručnih i kritičkih rasprava vrsnih esejista, poznavatelja filozofije, povijesti, antropologije, sociologije i inih znanosti koji svojim promišljanjima odmiču od banalnosti mainstream mentaliteta i pružaju širu platformu za konstruktivan razgovor o svakidašnjici kojoj današnji čovjek sve više robuje umjesto da je stvara.

 

 

 

Istra ispod kore

Umjetnička Istra, ona “ispod kore”, samozatajna i uvijek pomalo tajnovita i s kojom je Boško Obradović udario temelje današnjem Sajmu, predstavit će se na ovogodišnjem jubilarnom programu s najnovijim recentnim izdanjima istarskih nakladnika, s autorima iz Istre, ali i onima koji u svojim knjigama Istru izravno ili posredno dotiču.

 

 

 

Bijelo i crno more i Druga obala / L'atra costa

Stručne suradnje, poznanstva i prijateljstva ostvarena na 18. Sajmu između turske, talijanske i hrvatske književne scene, uspješno se i dalje nastavljaju. U sklopu programa Bijelo i crno more te Druga obala / L’atra costa, koji se održavaju već treću godinu za redom, turski, talijanski i hrvatski znanstvenici i književnici raspravljat će o 1914. s pozicija svojih povijesnih, kulturnih i nacionalnih obzora.

 

 

 

Autor čita autora

Uspješno predstavljen i prihvaćen na prošlogodišnjem Sajmu, program Autor čita autora inovativni je model predstavljanja knjiga i autora, na kojem se najnovija izdanja poznatih književnika predstavljaju sučeljavanjem dvoje autora koji naizmjence predstavljaju jedan drugoga.