Sa(n)jam knjige u Istri

1. Sajam knjige u Istri

11.-16. prosinca 1995.
Forum, Galerije Capitolium i Diana

Bez velikih priprema, gotovo slučajno, kao plod mnogobrojnih kreativnih igara i, kako se mislilo, trenutne zanesenosti ljudi okupljenih oko pulske knjižare Castropola dogodio se 1. Sajam knjige u Istri. Bio je to prvi regionalni sajam knjige u Hrvatskoj. Na Sajmu, u galerijama Gradske vijećnice na antičkom Forumu, na improviziranim štandovima majstora kazališnih kulisa Romana Viškovića, izlagalo je 56 hrvatskih nakladnika.

"Neozbiljne" organizatore i veselu, nepreuzetnu "feštu od knjige" odmah i bezrezervno prihvatili su svi (ne računajući lokalne zlobnike): čitateljstvo, nakladnici, kulturna javnost.

U ideji Sajma sve je podređeno nakladnicima i sajamskoj publici: dok prvi izlažu bez obveze sudjelovanja u pokriću troškova štandova i prodaje, drugima je, pak, u ovoj igri ponuđen veliki popust od 30% na sve izložene naslove.

Sajam je idejno utemeljio pjesnik Boško Obradović bez čije mašte, iskustva i kreativne hrabrosti ne bi bilo ovakvoga događaja. Uz njega, prvi su sajam stvarali Magdalena Vodopija, Tereza Pulja, Vojislav Stojković Stole, Zoran Vodopija i 15 studenata pulskih fakulteta.

"Atmosfera oko knjige – knjiga kao kult ličnosti, to su naše male šanse. Tu počiva i šansa ovog Sajma, s odgovorom na pitanje: Kako postati dio kulturne tradicije?! Neka nas knjiga uveseljava i opamećuje!", riječi su kojima je s balkona na Forumu u toplo prosinačko jutro 1995. godine, pred više od 1000 ljudi, otvoren 1. Sajam knjige u Istri.

 

 

Prethodna / Sljedeća