Sa(n)jam knjige u Istri

COME CAVALLI CHE DORMONO IN PIEDI (Feltrinelli Editore, Milano)

Paolo Rumiz

Predstavljao: Paolo Rumiz

Prevoditelj: Max Blaževič

Vrlo zanimljivo je bilo predstavljanje knjige Paola Rumiza "Come cavalli che dormono in piedi" (Kao konji koji na nogama spavaju). Poznati tršćanski novinar, književnik, putopisac, feljtonist i svjetski putnik u ovoj knjizi putuje vlakom te odlazi na poprišta Prvog svjetskog rata, odnosno u Galiciju na fronte nekadašnjih teških borbi između ruskih i austrougarskih postrojbi.

Sam naslov knjige je, kako je autor rekao, metafora i odnosi se na vojnike iz Prvog svjetskog rata, kao i na mnoge trenutke iz te sada možemo već reći davne povijesti koja je bila u mnogim aspektima prešućivana.

- To putovanje je bilo povijesno putovanje i putovanje kroz povijest, i puno sam toga otkrio tijekom toga putovanja. Spomen-ploče na grobljima pričale su mi priče o poginulima, o borcima iz Velikoga rata, još jednom sam se uvjerio da se povijest prešućuje, a mogu slobodno reći da je u Trstu tišina trajala dulje zbog takozvanog hladnog rata. Trst nema pravi pomorski muzej kakav taj grad po svim pravilima zaslužuje, kazao je Rumiz.

Istaknuo je i da mu je žao što mu je djed umro prije njegova  rođenja i što ga nije imao privilegiju upoznati budući da je kako kažu znao izvrsno pripovijedati.

- Niti moja baka, koja je dugo živjela, nije mi pričala o tim događajima, kazao je Rumiz koji je potom objašnjavao koliko je toga shvatio iz svojih putovanja i koliko mu je to bilo važno za prikazivanje određene povijesne istine i povijesnih činjenica.

Naglasio je da je osjetio iskonsku potrebu da krene na taj put te da je putujući vlakom na relaciji Trst-Beč-Krakow pa još i dalje, shvatio da se malo toga promijenilo u stotinu godina, odnosno od početka Prvog svjetskog rata naovamo, nisu se promijenile pruge, stanice, tračnice…

Naveo je i činjenicu da je na raznim grobljima otkrivao dio povijesti, te da nigdje nije jeo bolje borovnice nego na poljima Galicije, da nigdje nema boljih šljiva negoli u Srbiji, ili pak vina nego u dolini Soče.

Istaknuo je da je potom napravio piknik sa svim tim namirnicama, ubranim u nekadašnjim borbenim poljima, u mjestu Re di Puglia, nedaleko Trsta gdje se nalazi poznato spomen-groblje. (V. BEGIĆ, Glas Istre)