Sa(n)jam knjige u Istri

Doručak s autorom: Vjeran Zuppa

Voditelj: Vojo Šiljak

 

Današnji Doručak s autorom čiji je gost bio Vjeran Zuppa počeo je uz pjesmu "Moj galebe" u interpretaciji popularnog Olivera Dragojevića. Zanimljivost koju je otkrio Vojo Šiljak je ta da je tekst ove pjesme napisao otac Vjerana Zuppe Tomislav, a uglazbio ju je, kao što je poznato, Zdenko Runjić. Zuppa je kazao da je njegov otac počeo pisati tekstove za pjesme zabavne glazbe u nešto starijoj dobi.

Ne ide na premijere

Šiljak je potom naveo sve titule Vjerana Zuppe, kao i njegov dugogodišnji rad na raznim područjima. Hrvatski je to dramaturg, teoretičar književnosti i pjesnik, kazališni teoretičar i kritičar, upravitelj i dramaturg Teatra ITD (1966.-1977.). Doktorirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na temu: "Pojam dramaturgije u dvadesetom stoljeću". Objavio je veći broj knjiga s područja književne teorije i nositelj je značajnih književnih nagrada. Zuppa je govorio i o etimologiji svoga prezimena.

Saznali smo da nikada nije imao pretenzije biti akademik, kao ni ambicije biti ministar kulture, niti u Račanovoj, niti u Milanovićevoj vladi. Najboljim ministrom kulture proglasio je Antuna Vujića, a što se tiče politike, kazao je da je ljevičar, da je uvijek glasao za SDP, ali da ovaj put neće, ali niti da ne zna što će. Nazočni su tako i otkrili da mu ne leže previše ni Milanović ni Karamarko, a fokusirao se i na osiromašenje srednje klase, što je sve očitije i izraženije. Što se tiče političke situacije, rekao je da se previše prčka po nekim ranama što ne donosi ništa dobro niti produktivnog, a da današnja djeca (pri tome je mislio na dvadesetogodišnjake i tridesetogodišnjake), nemaju pojma o aktualnoj situaciji i svemu tome.

Bilo je dakako govora o teatru ITD i o njegovoj bogatoj produkciji u njegovo vrijeme, a što se tiče njegove najnovije knjige koja je predstavljena večer ranije "Subjekt kao gost: mala hermeneutika dramskog lika", kazao je da se knjiga pita i ima li lik autonomiju, navevši činjenicu da lik ima želju prepoznavanja glumca.

- Knjiga je namijenjena svima kojima je kupe, rekao je, a odgovarajući na Šiljkovo tradicionalno pitanje svim gostima što bi želio da mu se još dogodi, naglasio je da bi želio da bar netko pročita ovu knjigu. Na upit boji li se budućnosti, odgovorio je "neka se budućnost boji mene". Također, veli da posjećuje kazališne predstave, ali da ne ide na premijere.

 

 

 

Prethodna / Sljedeća