Sa(n)jam knjige u Istri

Mauricio Ferlin: ZATVORENO MORE (Climb Every Mountain) – izložba

28.11.2014

 

Partneri: Povijesni i pomorski muzej Istre, Arheološki muzej Istre

Program je realiziran uz potporu Austrijskog kulturnog foruma, Zagreb

 

Važno je sjećati se; ne zaboraviti. Niti jedna naša obitelj nije prošla neokrznuta ni 1914., ni 1941. ni 1991. godinu. Vrijedi pamtiti zlo kao opomenu za neponavljanje, kazala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner otvarajući  sinoć u Svetim srcima izložbu Mauricija Ferlina "Zatvoreno more (Climb Every Mountain)". Mauro je, dodala je, mag minimalizma, nenarativan, nezoran, a njegova instalacija "1914" na Rivi je jedna od najboljih prostornih instalacija.

Ovaj pulski umjetnik i dizajner spojio je miniran pulski akvatorij 1914., neuspjeli pokušaj proboja francuske podmornice "Curie" u pulsku luku iste godine te njenog naknadnog austrougarskog zapovjednika Georga von Trappa, kao i njegovu brojnu obitelj koju je proslavio megapopularni holivudski film iz 1965. godine "Moje pjesme, moji snovi". Moment koji je zaokružio razdoblje od stotinu godina je vijest da je njegovo zadnje dijete, utjelovljeno u filmu, kćerka Maria Franziska (rođena 1914.), umrla ove godine u stotoj godini.

Raznim artefaktima - fotografijama, dokumentima, predmetima, knjigama, nacrtima, a posebno pratećim edukativnim tekstovima (autor je pozvao na njihovo strpljivo čitanje) - osvijetljen je život von Trappa, aristokrata koji je za pulskih godina živio u Vili Trapp u današnjoj Budicinovoj 11, zatim ratnika, podmorničara, pustolova, sanjara, kasnije protivnika nacizma koji je odbio podmorničarsku službu na visokoj poziciji, spriječio da mu jedan sin liječnik ode u vojsku i odbio poziv da sa svojom obitelji pjeva na Hitlerovom rođendanu.

Izložene fotografije su dvoslojne, maštovito povezujući stvarnu i filmsku obitelj, Salzburg i Pulu. Izložba se referira i na 1931., kada su von Trapp i njegova obitelj biciklima iz Salzburga preko Alpa u pet dana došli do Pule, gdje su posjetili 'Fratarski otok', a na katu ovog muzejsko galerijskog prostora izložen je i šator tog doba. Ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo kazao je da Pula puna zanimljivih povijesnih priča i da je njena kandidatura za europsku prijestolnicu kultur opravdana.

Autor je kreirao izložbu u suradnji s Tajanom Ujčić. Producent izložbe je Sa(n)jam knjige u Istri, partneri Arheološki muzej Istre i Povijesni i pomorski muzej Istre, a otvorena je do 18. siječnja.

Z. ANGELESKI (Glas Istre)

Posljednje vijesti

Istarska razglednica

18.12.2014 Sajam

Istarska razglednica

Ne čitam i ne pušim

12.12.2014 Sajam

Ne čitam i ne pušim