Sa(n)jam knjige u Istri

Predstavljen "Argentinski roman" Drage Pilsela

12.04.2014

 

Knjiga "Argentinski roman" Drage Pilsela predstavljena je preksinoć u pulskoj galeriji Cvajner, a uz autora o knjizi je govorio i novinar Branimir Pofuk. Budući da su promociju organizirali nakladnik Profil i Sajam knjige u Istri, autora i njegovog sugovornika predstavila je Magdalena Vodopija koja je ustvrdila da se oko Pilsela i njegovog autobiografskog romana o odrastanju u ustaškom okruženju u Argentini stvorila velika medijska zainteresiranost. Ona je dodala i da je to odličan posao izdavača, odnosno Profila koji je uložio puno truda i rada u promociju ove vrijedne, a sada i uspješne knjige.

Dvije frakcije

Branimir Pofuk je s autorom tijekom njegove književne turneje održao već nekoliko razgovora u funkciji "ispovjednika". On je kazao da je "Argentinski roman" iskrena i introspektivna knjiga koja je rijetka za naše krajeve. Na predstavljanju knjige u Zagrebu urednik knjige Miljenko Jergović je ustvrdio da se radi o skici za najmanje još tri romana s čime se i Pofuk složio i ustvrdio da je nevjerojatno bogat materijal s kojim Pilsel barata.

Pofuk je u Puli od Pilsela prvo htio doznati kako se u Argentini slavilo proglašenje Nezavisne države Hrvatske koje pada na 10. travnja.

- To je svečanost kao Uskrs i Božić, vjerovali vi to ili ne. Oblači se najljepše i najbolje što imaš. No sada moram krenuti s kratkom digresijom. Već su tada Hrvati u Argentini podijeljeni u dvije frakcije - pobornici Stjepana Heffera i pobornici Vjekoslava Vrančića kao Pavelićevi nasljednici. Moja je obitelj bila među Hefferovcima, pa i ja od malena. Franjevci su 1975. dobili novac na lutriji i odlučili izgraditi prvi centar u kojem će se okupiti omladina svih frakcija i tamo smo se svi mogli družiti. Na taj se dan ide na misu, a budući da smo bili podijeljeni održane su dvije zasebne mise i polagala su se dva vijenca. Nakon toga se išlo na jelo, na nogomet, a navečer na lokanje. U jutarnjim satima kada smo svi bili dovoljno pijani išli bi u akcije, a jedna od lakših bila je ukrasti natpis na ulici Jugoslavija. Malo žešća varijanta bila je napasti Jugoslavensku ambasadu bojama ili razbiti im staklo, ispričao je Pilsel.

O djedu i ocu

On je tijekom dva i pol satnog razgovora s Pofukom ispričao brojne priče o odrastanju u Argentini, o okruženju koje ga je u mladosti definiralo, načinu na koji su informacije filtrirano dolazile do njega i kako se iz svega toga uspio izdignuti. Posebno su zanimljive bile priče o Pilselovom djedu i ocu koji su osobno poznavali poglavnika Antu Pavelića - jedan je s njim igrao šah, a drugi mu je bio tjelohranitelj. Zanimljiva je bila i priča o tome kako je Pavelić, ali ne samo on, pobjegao iz Hrvatske. Autor i njegov sugovornik govorili su između ostalog i o portalu autograf.hr u kojem je Pilsel urednik, a Pofuk jedan od kolumnista.

Publiku se snažno dojmio Pilselov put od malog simpatizera ustaša koji je iznad kreveta imao fotografiju Ante Pavelića (koju je i pokazao okupljenima) do borca za ljudska prava i jednog od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora, a veliki broj njih je kupio knjigu i zatražio autorov potpis.

 

(Fotografija i članak u potpunosti su preuzeti iz Glasa Istre)

Posljednje vijesti

Istarska razglednica

18.12.2014 Sajam

Istarska razglednica

Ne čitam i ne pušim

12.12.2014 Sajam

Ne čitam i ne pušim