Sa(n)jam knjige u Istri

Večer kakanije

07.12.2014

Jučerašnji svijet: Burgtheater u Puli 

Sudjelovali: Rita Czapka, Anne-Kathrin Godec, Josef Winkler, Richard Schuberth, Dževad Karahasan, Miljenko Jergović, glumci Kazališta Ulysses, Catch-Pop String-Strong

Program je realiziran uz potporu Austrijskog kulturnog foruma, Zagreb

 

Uslijedio je program Burgtheatra i Noć kakanije. Kako je objasnila voditeljica ovoga programa Anne-Kathrin Godec, termin kakanija kreirao je Robert Musil, a u naslovu sadrži igru riječi/slova s K.u.K. monarhijom. Program je organizirao Austrijski kulturni forum iz Beča, a o tome što kakanija podrazumijeva u kulturno-umjetničkom smislu govorila je Rita Czapka. Ona je istaknula da se u Beču održavaju kulturni programi, razmjene i gostovanja književnika i intelektualaca općenito, neki od njihovih radova kasnije budu objavljeni, a sve to daje jedan drukčiji pogled na Monarhiju i pojedinosti iz njezina razdoblja.

O tome su govorili književnici Miljenko Jergović, Robert Schuberth, Dževad Karahasan i Josef Winkler. Ulomke iz njihova stvaralaštva kazivali su glumci Kazališta Ulysses Anđela Ramljak i Mladen Vasary, a uz glazbeni intermezzo Catch Pop String-Strong dua. Miljenko Jergović se osvrnuo na biografiju svoga djeda, koji je bio konstruktor reda vožnje vlaka, a napomenuo je da je bio to Slovenac iz Bosne. Zatim je govorio i o tome kako se skupina mladih Slovenaca davno borila za odcjepljenje, o TIGR-u (Trst-Istra-Goricija Rijeka), te o tome kako je njegov djed čuvao tu dokumentaciju i potom je zakopao u jednoj sarajevskoj ulici gdje su zatim sagrađena zdanja. Zaključio je da bi danas, nakon toliko godina, bilo zanimljivo vidjeti što li je od svega toga ostalo.

- Za mene ne postoji domovina, to su samo važeći dokumenti u novčaniku, i nebitno je jeli na njima piše Burkina Faso ili Kanada, moj jezik je moja domovina, zaključio je. I ostali su autori donijeli vrlo zanimljive i osebujne priče, Richard Schuberth donio je vlastitu obiteljsku i životnu priču kao poveznicu raznih etapa te kakanije, a složio se i sa svime što je Jergović rekao. Filozofski je raspoložen bio Karahasan, koji se dotakao Descartesa, ambijenta zavičaja te napomenuo je da kulturni identiteti ne mogu biti samorazumljivi. Dirljiva je bila i ispovijest Josefa Winklera i njegove obiteljske priče, kazivanja o odrastanju i najbližima, majci koja je zanijemjela zbog šoka od rata, oca koji mu nije bio naklonjen, te gluhonijeme kućne pomoćnice. (V. Begić, Glas Istre)

 

 

Posljednje vijesti

Istarska razglednica

18.12.2014 Sajam

Istarska razglednica

Ne čitam i ne pušim

12.12.2014 Sajam

Ne čitam i ne pušim