Sa(n)jam knjige u Istri

3. Sajam knjige u Istri

8.-18. prosinca 1997.
Portarata, Stara robna kuća

Nakon dvije godine boravka u galerijama "Capitolium" i "Diana", Sajam je preseljen u novi prostor. Smještena blizu Zlatnih vrata ruševna zgrada, koju Puljani zovu Stara robna kuća, primila je 107 hrvatskih nakladnika s gotovo 4000 naslova. Sajamski katalog predstavljen je kao, u tom trenutku, jedinstven i najznačajniji popis izdavača i najnovijih izdanja u Hrvatskoj. Novost 3. SAJMA KNJIGE U ISTRI bila je svakodnevno pojavljivanje obavijesti o Sajmu i njegovim popratnim događanjima na Internetu kao i proglašenje najbolje knjige Sajma. Te godine, bez konkurencije, to je bila Terra Incognita Branka Fučića, a njeno javno predstavljanje bila je kruna posebnih programa Sajma. Pamti se i danas glazbena izvedba Marusic is tria, briljantno, lepršavo izlaganje akademika Fučića i gromoglasan smijeh i pljesak publike.

Usporedo sa Sajmom otvoren je i Prvi sajam reciklaže u Istri koji su posjetitelji i svi prolaznici mogli tijekom 10 dana razgledati u izlozima Stare robne kuće. Pod nazivom "Slično se sličnomu raduje" na Sajmu reciklaže bile su izložene jedinstvene lutke slikarice Gordane Majnarić.

Trećim izdanjem Sajma organizatori su posebno ponosni jer je upozorio na devastaciju gradskih prostora. Želimo vjerovati da su pjesnikov apel na otvorenju: "Nećemo majonezu koja se cijedi niz Zlatna vrata" i atmosfera Sajma spasili zgradu Stare robne kuće od mekdonaldizacije.