Sa(n)jam knjige u Istri

4. Sajam knjige u Istri

7.-17. prosinca 1998.
Forum, Galerije Diana, Cvajner i prostor knjižare Mladost

Sajam se, neprestano u potrazi za prostorom, vratio na Forum i smjestio u tri "paviljona": galeriju "Diana", prostor nekadašnje kultne knjižare "Mladost" i galeriju "Cvajner". Krug knjiških prostora na antičkom trgu zatvorio je starinski, romantični bibliobus pristigao iz Bosne i Hercegovine.

Na Četvrtom sajmu sudjelovalo je 137 nakladnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te poznati izdavač knjiga iz područja umjetnosti "Taschen" iz Kölna. Više od 7000 naslova uvršteno je u opsežni katalog. Sve raznovrsnije popratne programe Sajma obogatili su glazbenik Dario Marušić i koreografkinja Slavica Šenk.

Uz predstavljanje knjiga, Sajam su pratile i dvije izložbe: Ex libris Milana Legovića i izložba fotografija korištenih u knjizi Eufrazijeva bazilika u Poreču Alfija Klarića. Dogodila se i prva predstava u okviru Sajma – Una, povedi i mene.

Četvrti je Sajam posjetilo više od 40000 ljubitelja knjige.

Bila je to crna godina uvođenja PDV-a, najteža godina za hrvatsku knjigu u 90-im, najteža godina i za pulski Sajam. I danas je nejasno kako je tada opstao. Praznovjerni to pripisuju raznim događajima i "znacima" – posebno Balotinim stihovima koji su i bili moto Sajma: "Lip je život samo ontar, kad se prez straha žrtvuje."