Sa(n)jam knjige u Istri

5. Sajam knjige u Istri

6.-16. prosinca 1999.
Kino Pula

Da je kojim slučajem Sajam institucionaliziran – sa stalnim prostorom događanja i stalnom dostojnom financijskom potporom – vjerujemo kako nikad ne bi oživio zaboravljeni i zapušteni parter Kina "Pula", mjesto prvih filmskih zanosa mnogih naraštaja Puljana. Ovako, s knjigom kao pravom filmskom divom, oživjeli su i parter i pozornica ispod velikog filmskog platna. Na Sajmu je izlagalo 170 hrvatskih nakladnika, prvi put na pravim sajamskim policama.

Knjigom Sajma proglašena je Krležijana, enciklopedija u izdanju Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Mnogobrojne promocije kulminirale su koncertima poznatih istarskih glazbenika: Tamare Obrovac, Darija Marušića i Livija Morosina.

Na Sajmu prvi put natupa jedan strani autor. Argentinski književnik, autor proturječne knjige Anatom, Federico Andahazi dva je dana bio gost pulskog Sajma. S njim smo saznali što znači književna zvjezdomanija. Redovi za autogram, redovi za knjigu, zakrčen put do pozornice, zarumenjena lica inače uspavanih zaštitara Sajma, blicevi, kamere i to ne samo one prisutnih novinara već i dama u lijepim godinama – slike su to koje su ostale za Andahazijem.

Prvi put Sajam je i sveobuhvatnije medijski popraćen. Izjava Slobodana Prosperova-Novaka: "Interliber je pravi vašar prema pulskome Sajmu" odjeknula je Hrvatskom, a mnogobrojni novinski napisi i televizijski prilozi sa Sajmom su upoznali i širu javnost.

Sajam je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi.

Opijeni uspjehom i obilnim pohvalama, organizatori su, nakon Sajma, uzviknuli – Postali smo tradicija! – i odmah zatim – A što ćemo sad?!