Sa(n)jam knjige u Istri

6. Sajam knjige u Istri

4.-14. prosinca 2000.
Kino Pula

Šesti sajam bio je posvećen svima onima koji s knjigom liježu u krevet, nepostojećem klubu krevetnih čitatelja. S knjigom u krevet, sloganom i plakatom koji je podigao prašinu i negodovanje dežurnih ćudorednika, započeo je 6. Sajam knjige u Istri. Četrdesetak autora, urednika i predstavljača svojim su promocijama knjiga od Sajma stvorili pravi festival knjige. Najviše je pozornosti privukao tada još nerazvikani FAK čiji se nastup se održao kao posebni program Sajma (festival unutar festivala) u kultnom rock klubu "Uljanik". Fakovci su doslovno protutnjali Pulom. Donijeli su nam nešto od atmosfere 70-ih (fuck you), samo puno ušminkanije i mekše.

U sajamskom prostoru, u 11 dana, održano je 12 promocija. Kao i svake protekle godine, bilo je onih koje će se bilježiti i onih koje će se pamtiti.

Predstavljanje knjige Biblioklasti Gérarda Haddada pamtit će se kao najduža i najemotivnija promocija Sajma (bilo je i suza u publici). Sve zahvaljujući predstavljaču don Branku Sbutegi. To je i jedina promocija na kojoj je predstavljač (autora nije bilo) na zahtjev publike potpisivao knjige.

Predstavljanje likovne monografije Diminić pamtit će se po nadahnutim izlaganjima dviju dama – Gorke Ostojić Cvajner i Zdenke Višković; predstavljanje monografije Fadila Hadžića po bravuroznoj improvizaciji Drage Orlića (sad se može priznati – knjigu je vidio 10 minuta prije prezentacije); predstavljanje Autobiografskih zapisa Stanka Lasića po rijetko viđenom izlaganju (fusnota do fusnote) akademika Šicela; predstavljanje knjige koju smo dugo čekali – Istragram Milana Rakovca po britkom dijalogu autora i njegova predstavljača – prijatelja ali i najžešćeg kritičara – Borisa Biletića; predstavljanje časopisa Tvrđa po najmanje publike (zadnji dan Sajma), ali zanesenom i strastvenom predstavljaču – Žarku Paiću.

A nakon svega, ostale su nam knjige – idemo u krevet.