Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

Jedanaesti dan: nedjelja, 9. prosinca

 

Doručak s autorom: Pužar pita Pužara, Draša Drndić: Spomenar i za kraj - reci mi što je sloboda? Aljoša Pužar, Seid Serdarević, Milan Rakovac, Ishay Landa i Javier Cercas.

 

Dodjela nagrada publike pulskog sajma Libar za vajk i čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki 

 

Nagrada Dr. Ivo Borovečki za 2018. godinu pripala je Miodragu Čerini, ravnatelju Studentskoga centra Pula. Čerina je u istarskom društvenom i kulturnom krugu proteklih četvrt stoljeća prepoznatljiva i sigurna figura: pripadnik emancipatorskoga naraštaja koji je zavičaj dizajnirao upravo prema vrijednostima koje se ne ostavljaju zaklopljene u knjigama, nego se maštaju i sanjaju – s dobrim buđenjem. Nagradu, skulpturu stiliziranoga slova Č, Miodragu Čerini dodijelila je glavna organizatorica Sajma – Slavica Ćurković. 

 

Nagrada Libar za vajk ove je godine pripala knjizi Gorgona Ješe Denegrija, u izdanju Agroinove – naklade pri Institutu za istraživanje avangarde. 
Nagrada, staklena skulptura koju je oblikovao Mauricio Ferlin te novčani iznos od 10.000 kuna, dodjeljuje se i izdavaču i autoru knjige. Novčani dio nagrade osigurali su sponzori: Općina Medulin, Turistička zajednica Općine Medulin i Arena Hospitality Group.
Uime prvonagrađenoga nakladnika priznanje je preuzeo izdavač Marinko Sudac, a uime prvonagrađenoga autora nagradu je preuzela jedna od urednica knjige, Ivana Janković.

 

Troje najsretnijih čitatelja, čiji su glasački kuponi izvučeni iz bubnja, dobili su za nagradu paket najboljih knjiga Sajma. Prvonagrađena čitateljica Nataša Cvitić osvojila je deset naslova, drugu nagradu od pet naslova Zvonimir Čačić, a treća čitateljica, Katarina Silović, osvojila je tri naslova. 

 

Direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, Magdalena Vodopija, pozdravila je dobitnike nagrada i zahvalila se svom timu, sponzorima i, iznad svega, pulskoj publici. Najavila je 25. Sa(n)jam s temom – Grad.

 

 

Fotografije © Tanja Draškić Savić i Manuel Angelini
Video-kronika © Vibor Juhas